Impactul ajutorului militar american asupra războiului din Ucraina: Este o lovitură dată credinței arogante a lui Putin că timpul este de partea sa

Cristian Soare |
Data publicării:
Sursa foto: The General Staff of the Armed Forces of Ukraine.
Sursa foto: The General Staff of the Armed Forces of Ukraine.

Aprobarea de către Congres a ajutorului destinat Ucrainei va ajuta forțele armate ucrainene să țină piept ofensivei rusești. Acest lucru va permite Kievului să reziste până la sfârșitul anului, a relatat presa internațională după ce Camera Reprezentanților a votat, la 20 aprilie, un proiect de lege privind finanțarea suplimentară pentru Ucraina. Furnizarea de arme de către SUA ar trebui să ridice moralul ucrainenilor și să-i încurajeze pe europeni să ajute mai mult Kievul. Cu toate acestea, rușii vor avea în continuare un mare avantaj în ceea ce privește armele și forța armată angajată în lupta.

Pentagonul spune că poate livra arme Ucrainei în câteva zile, dacă Senatul și președintele Joe Biden dau aprobarea finală pentru pachetul de ajutor. Subsecretarul de la Pentagon responsabil pentru afacerile internaționale de securitate ale SUA, Celeste Wallander, a declarat, citată de Wall Street Journal, că SUA ar putea accelera livrarea datorită experienței dobândite anterior în ceea ce priveşte transportul unor cantități mari de echipamente militare către Ucraina.

"Facem acest lucru de doi ani. Știm cum să o facem", a declarat Wallander.

Mark Warner, președintele Comisiei pentru Informații a Senatului SUA, a declarat, citat de Reuters, că echipamentul militar, inclusiv rachetele de tip ATACMS cu rază mare de acțiune, ar trebui să fie "pe drum până la sfârșitul săptămânii".

Robert Murrett, un viceamiral în retragere de la Institutul pentru Politici de Securitate și Drept al Universității Syracuse, a declarat că ATACMS, sistemele de apărare aeriană și obuzele de artilerie ar trebui să fie trimise "aproape imediat".

Ricky Ellison, fondator al Missile Defence Alliance, citat de asemenea de Reuters, a declarat că producătorii de armament din SUA își intensifică producția de rachete Patriot pentru a satisface cererea și ar trebui să fie pregătiți să livreze rachetele ceva mai urgent.


Arme pentru descurajare, nu pentru ofensă


Trupele ucrainene au improvizat în ultimele săptămâni, vizând vehicule blindate și arme militare rusești cu ajutorul dronelor. Mai multă muniție va permite Ucrainei să folosească artileria care este mai distructivă și care poate reține forțele rusești la o distanță mai mare, scrie WSJ.

Trupele rusești, datorită poziției lor mai puternice pe câmpul de luptă, își pot concentra atacurile după bunul plac. "Ucrainenii le pot vedea, dar nu le pot lovi", a declarat John Nagle, un locotenent-colonel în retragere din armata americană, citat de WSJ.

Secretarul adjunct al Apărării din SUA, Celeste Wallander, a declarat că noul ajutor american va face ca Rusia să lanseze mult mai greu atacuri și va permite Ucrainei să riposteze.

"Ei pot identifica punctele slabe ale rușilor și pot construi linii de apărare mai puternice", a spus ea. Furnizarea de arme va contribui, de asemenea, la ridicarea moralului ucrainenilor, scrie WSJ.

Apărarea orașului Chasovi Yar din regiunea Donețk necesită cele mai multe arme, relatează Associated Press. Comandantul suprem al Ucrainei, Oleksandr Sîrskîi, a declarat liderii militari ai Rusiei au ordonat ca orașul să fie capturat până la 9 mai, când rușii sărbătoresc ziua victoriei asupra Germaniei naziste, o dată simbolică pentru Moscova.

 

Puțin probabil ca Ucraina să lanseze o contraofensivă majoră în acest an

 

,,Au concentrat resurse disproporționat de mari în această zonă", a declarat Oleksiy Tarasenko, comandantul adjunct al Brigăzii a 5-a de Asalt Aerian, într-un interviu pentru Associated Press. "Cel mai dificil lucru este să facem față acestui atac constant al inamicului, care nu încetează, chiar dacă inamicul pierde o mulțime de echipamente militare și soldați."

O infuzie de arme ar ajuta forțele ucrainene să respingă inamicul. Dar, Rusia va continua să aibă un avantaj atât în ceea ce privește numărul de militari aruncaţi în luptă, cât și în ceea ce privește muniția, scrie AP. Armata rusă are capacitatea de a genera între 20.000 și 30.000 de recruți pe lună și are un avantaj de 6 la 1 la artilerie.

"Datorită sprijinului care va veni din ajutorul militar, practic și psihologic, ucrainenii sunt destul de capabili să reziste până la sfârșitul anului 2024. Aceasta este o lovitură dată credinței arogante a lui Putin că timpul este de partea sa", a declarat directorul CIA, William Burns, citat de Reuters.

Dar, din punct de vedere strategic, Ucraina trebuie acum să "folosească anul 2024 pentru a-și reface forțele pentru un război lung", a declarat Max Bergmann, directorul programului Europa, Rusia și Eurasia de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, potrivit Reuters.

Analiștii consideră că este puțin probabil ca Ucraina să lanseze o contraofensivă majoră în acest an și se concentrează acum pe construirea unor linii defensive puternice, relatează The New York Times. Guvernul ucrainean a investit 800 de milioane de dolari în acest efort.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel