Cum se vede de la Kiev acordul de cooperare tehnico-militară cu România: Vom putea desfășura activități comune de cercetare și dezvoltare în sfera tehnico-militară

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

După cum a precizat ieri mass-media de la Kiev, guvernul ucrainean a aprobat un acord cu România privind cooperarea tehnico-militară. Semnarea acestui acord conferă acum cadru legal pentru achiziţionarea de arme şi echipamente militare în cadrul unor proiecte comune.

Trebuie menţionat ca acest acord-cadru fusese semnat la 5 septembrie 2020 la Bucureşti, dar avea nevoie de aprobarea guvernului ucrainean pentru a intra în vigoare.

După cum susţine publicaţia ucraineană ArmyInform, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, este de părere că acest acord va crea cadrul legal necesar pentru cooperarea tehnico-militară dintre România şi Ucraina și va permite cooperarea într-o serie de domenii.

’’Acordul dintre Ucraina și România oferă oportunități pentru o serie de proiecte reciproc avantajoase – de la achiziționarea de arme, echipamente și muniții până la producție, reparare și modernizare. În plus, documentul prevede posibilitatea înființării unei Comisii mixte ucraineno-române de cooperare tehnico-militară”, a spus Oleksii Reznikov.

După cum a precizat ieri şi DefenseRomania, într-o notă explicativă ataşată documentului se menţionează că intrarea în vigoare a acordului va asigura crearea cadrului normativ şi legal necesar în sfera tehnico-militară între cele două ţări şi va permite cooperarea tehnico-militară în următoarele domenii: achiziţionarea de arme, muniţii şi echipamente militare în cadrul unor proiecte comune şi producţia de arme şi echipamente militare la cererea uneia dintre părţi, furnizarea de armament, muniţie şi echipament militar şi alte servicii în sfera tehnico-militară şi vânzarea de licenţe pentru producţia de arme, muniţii şi echipamente militare.

„Este important să ne concentrăm nu numai pe nevoile noastre de astăzi, ci și să vedem o cooperare reciproc avantajoasă pentru anii următori. Datorită acestui acord, Ucraina și România vor putea desfășura activități comune de cercetare și dezvoltare în sfera tehnico-militară și vor putea face schimb de experiență și informații cu privire la standardizarea, codificarea şi controlul calității echipamentelor pentru utilizare în programele comune de cooperare tehnico-militară’’, a rezumat Reznikov.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel