Cel ’’mai puţin corupt dintre ruși’’: Cum se va schimba politica Rusiei după demiterea lui Șoigu și numirea lui Belousov în funcția de ministru rus al Apărării

Cristian Soare |
Data publicării:
Angajați care lucrează la o fabrică a producătorului rus de rachete Almaz-Antey din Ulyanovsk, Rusia. Sursa foto: Ministerului rus al Apărării.
Angajați care lucrează la o fabrică a producătorului rus de rachete Almaz-Antey din Ulyanovsk, Rusia. Sursa foto: Ministerului rus al Apărării.

Remanierile din guvernul rus, demiterea lui Șoigu și a lui Patrușev și numirea economistului Andrei Belousov în fruntea Ministerului rus al Apărării indică faptul că Putin se bazează pe economia de război și se pregătește pentru un război prelungit. Iată cum rezumă AFP (Associated France Press) evaluările analiștilor într-un articol publicat la 13 mai.

Putin "are nevoie să pună economia pe picior de război și să crească eficiența cheltuielilor militare, iar Andrei Belousov este unul dintre cei mai de încredere funcționari economici ai săi", a declarat Ben Noble, membru al Chatham House și profesor de politică rusă la University College London.

"Principala concluzie este că Vladimir Putin este pregătit pentru o confruntare prelungită cu Occidentul", a adăugat expertul britanic.

Numirea lui Belousov, potrivit analiștilor, arată cât de importantă este pentru Putin tranziția către o economie militară și cum poate beneficia de pe urma acesteia, în condițiile în care Rusia intenționează să își majoreze bugetul apărării pentru ca aproximativ 30% din totalul cheltuielilor guvernamentale să fie destinate apărării, relatează AFP.

Andrei Belousov este vicepremierul rus pentru afaceri economice de aproape 4 ani și nu are experiență militară sau în cadrul serviciilor de securitate rusești. Este de asteptat ca prioritatea sa să fie stabilirea achizițiilor militare și stimularea industriei naționale de apărare pentru a furniza arme trupelor rusești care participă la războiul împotriva Ucrainei.

,,Obiectivul lui Putin este de a crește eficiența producției de armament și de a satisface în cel mai bun mod posibil nevoile militare. În acest context, Belousov este o alegere logică", a declarat pentru AFP Tatyana Stanova, fondatoarea firmei de consultanță R.Politik, citată de AFP.

,,Această numire indică faptul că Kremlinul pregătește Rusia pentru un război care va dura mai mulți ani împotriva Ucrainei, în care raportul dintre aprovizionarea și producția de arme ar putea determina cine iese victorios", se arată în articolul AFP.

Analiștii ISW scriu că Putin schimbă cadrele din Ministerul rus al Apărării pentru a consolida pregătirile pentru un război prelungit cu Ucraina și, eventual, pentru a pregăti o viitoare confruntare cu NATO.

Analiștii mai cred că, sub conducerea lui Belousov, Ministerul rus al Apărării nu va fi deosebit de responsabil pentru luarea deciziilor pe câmpul de luptă, în timp ce Statul Major rus va primi mai multă putere.

 

Putin vrea să controleze cheltuielile pentru apărare prin intermediul lui Belousov


Financial Times sugerează că, prin numirea lui Belousov, Putin vrea să obțină mai mult control cu privire la cheltuielile record pe care Rusia le are în domeniul apărării, care se ridică în prezent la 10.800 de miliarde de ruble, adică peste 117 miliarde de dolari.

"El nu este deloc corupt", spune pentru Financial Times o persoană care îi cunoaște îndeaproape pe Putin și Belousov de zeci de ani. - "Va fi foarte diferit de ceea ce am avut până acum la Ministerul Apărării. Shoigu și toți cei din jurul lui erau cu adevărat niște tipi cu spirit antreprenorial".

Linia de producţie a celui mai important producător de vehicule blindate - compania rusă Uralvagonzavod [UVZ].

,,Belousov nu va pretinde să conducă armata ca un general cu atâtea medalii. El este un dependent de muncă. El este un tehnocrat. Este foarte cinstit, iar Putin îl cunoaște foarte bine", a adăugat sursa citată de Financial Times.

Potrivit Financial Times, Belousov a susținut în mod constant un rol puternic al statului în economie pentru a stimula creșterea economică prin investiții publice, politici fiscale și de creditare relaxate și rate scăzute ale dobânzii. De altfel, acest lucru a contrazis politicile guvernatorului Băncii Centrale sau ale ministrului de finanțe care au aplicat politici monetare și fiscale agresive care au ajutat Rusia să reziste sancțiunilor occidentale.

,,Belousov s-a numărat printre cei care considerau că statul este principalul motor al tuturor lucrurilor. În același timp, el a analizat aceleași date ca și noi, spre deosebire de majoritatea celorlalți economiști pro-stat care doar jonglau cu aberații", a declarat Konstantin Sonin, economist și profesor la Universitatea din Chicago.

"El nu este prost. Are o minte matematică, dar mentalitatea sa este destul de sovietică. Are o idee atât de stupidă despre justiție. Dacă cineva face mulți bani, ar trebui să i se ia. Mie îmi sună un pic ca în China", a declarat pentru FT un fost oficial anonim de la Kremlin.

Secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, scrie pe X (fostul Twitter) că Belousov nu va putea opri acțiunile agresive ale Rusiei. El l-a numit pe noul numit Belousov "o altă marionetă a lui Putin".

,,Rusia are nevoie de un ministru al apărării care să repare această moștenire catastrofală și să pună capăt invaziei. Dar tot ce vor primi este o altă marionetă a lui Putin", a scris Shapps pe pagina sa de socializare X.

Anders Aslund, expert in cadrul Atlantic Council, care îl cunoaște personal pe Belousov, îl numește pe acesta un "tehnocrat".

,,Belousov (cel pe care l-am cunoscut) este un economist tehnocrat conservator plictisitor, mai apropiat de Marx decât de piață. Nu este considerat deosebit de corupt, așa că poate că ar putea curăța corupția făcută de Șoigu. El nu este un susținător al inovației tehnologice", scrie Aslund pe rețeaua X.

Consilierul biroului președintelui Ucrainei, Mikhailo Podoliak, a declarat că autoritățile ucrainene evaluează schimbările de personal din guvernul rus ca fiind o nevoie de a asigura resurse pentru un "război fără sfârșit". Pe Telegram, el a adăugat că "este vorba de militarizarea totală a economiei și de restructurarea mecanismelor de aprovizionare a armatei ruse".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel