Cu perspective modeste în privința dotării, Armata croată va primi primele MLI-uri Bradley ”second hand” până la sfârșitul anului

Foto: Un Bradley american împreună cu trupe ale US Army în Siria
Foto: Un Bradley american împreună cu trupe ale US Army în Siria

După un drum lung și complicat, timp în care s-a negociat totul până în ultima zi, Croația anunță că va primi primele blindate din cele 89 de IFV-uri promise de SUA (62 de vehicule de luptă Bradley, 22 de vehicule pentru piese de schimb și 5 vehicule de antrenament).

Compania croată din domeniul apărării - Djuro Djakovic - a fost de acord să coopereze cu producătorul de vehicule blindate de luptă Bradley, astfel că primele astfel de vehicule vor ajunge în Croația până la sfârșitul anului, scrie VecernjiList duminică.

Grupul Slavonski Brod a anunțat că firma sa - Djuro Djakovic Specijalna Vozila -  a semnat un acord de cooperare în achiziția de vehicule de luptă Bradley pentru Croația în valoare de 3,82 milioane de dolari cu filiala americană a companiei internaționale de apărare, aviație și securitate BAE Systems.

Contractul a fost semnat pentru implementarea fazei inițiale a proiectului de livrare Bradley către Ministerul Apărării al Republicii Croația și confirmă anunțul ministrului croat al Apărării, făcut în primăvara anului trecut.

Ministerul a confirmat că proiectul de echipare a armatei croate cu vehicule Bradley progresează conform planului, iar finalizarea lui este planificată pentru 2026.

„Prin semnarea contractului dintre BAE Systems și Djuro Djakovic Specijalna vozila, au fost dobândite condițiile prealabile pentru livrarea vehiculelor Bradley către Croația. Sosirea primelor vehicule din SUA în Croația este așteptată până la sfârșitul acestui an, după care recondiționarea acestora va începe la compania Djuro Djakovic Special Vehicles”, a anunțat Serviciul Relații Publice al Ministerului Apărării.

În ianuarie 2022, prim-ministrul Andrej Plenković a declarat că Croația a fost de acord să plătească 145,3 milioane de dolari pentru a cumpăra 89 de vehicule de luptă Bradley folosite din SUA, cu scopul de a îmbunătăți capacitățile forțelor sale terestre și de a-și îndeplini angajamentele ca membru NATO.

Potrivit contractului, Croația va achiziționa 62 de vehicule de luptă Bradley, 22 de vehicule pentru piese de schimb și cinci vehicule de antrenament.

Potrivit site-ului Index, Armata croată dispune, pe hârtie, de 75 de tancuri M-84 (o variantă iugoslavă a tancului T-72) și  până la 102 vehicule de luptă de infanterie M-80, un vehicul conceput și produs în fosta Iugoslavie.

În ultimele decenii, doar 16 - 32 de tancuri M-84 au fost modernizate la versiunea M-84A4 Sniper, care a primit un nou motor, dar și un control al focului și sisteme de ochire actualizate, iar perspectivele pentru achiziția unui tanc de luptă modern sunt neclare, notează publicația.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel