Cu 10 avioane Su-57 „invizibile” pe frontul din Ucraina, Rusia și-a trasat ca obiectiv principal creșterea producției Su-57, considerate de generația a 5-a

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane Su-57 ruse
Avioane Su-57 ruse

Rusia intenționează să mărească livrările pentru avioanele de luptă Su-57, considerate de ruși ca fiind de generația a cincea. 

Creșterea producției de avioane de generația a cincea este unul din obiectivele trasate de premierul rus Mihail Mișustin, în cadrul unui Consiliu de coordonare privind satisfacerea nevoilor forțelor armate ruse, relatează Tass.

Deși premierul nu a numit explicit modelul în cauză, e cunoscut faptul că Rusia are un singur tip de avion de luptă de generația a cincea, și anume Su-57.

Mihail Mișustin a spus că una dintre prioritățile Consiliului este asigurarea executării la timp a comenzilor pentru achizițiile de stat. „De exemplu, la sfârșitul lunii trecute, producătorii de avioane au predat un alt lot de aeronave noi Su-35S Ministerului Apărării. Următorul lot de aeronave (Su-35) a finalizat deja producția”, a adăugat el.

De precizat că în 2019 Ministerul rus al Apărării și compania Sukhoi au semnat un contract pentru livrarea a 76 de avioane de tip Su-57.

Întârzierile sunt foarte mari, primele avioane având probleme tehnice majore cauzate de motorizare.

Mai mult, premierul susține că Uralvagonzavod a livrat deja un lot planificat de tancuri T-90M Proryv și T-72BZM. „Compania are un ritm bun, și-a crescut producția de peste trei ori, în ultimul an. Vehiculele blindate pe care le produc sunt necesare pentru a îndeplini sarcinile operațiunii militare speciale (războiul din Ucraina - n.r.)”, a spus premierul.

Citește și: Cu un număr mic de Su-57, rușii spun că au integrat elemente de inteligență artificială iar în viitor un avion va controla 4 drone S-70 Okhotnik

 

„Invizibilul” Su-57, chiar e invizibil pe frontul din Ucraina

Avion Su-57

Anunțat cu mare fast de propaganda Kremlinului, Su-57 a avut parte de multiple incidente și întârzieri. În anul 2020 a fost livrat un singur avion Forțelor Aeriene, iar în 2021 au fost furnizate alte trei, producerea acestora s-a dublat în 2022.

Avionul „invizibil” al Rusiei este chiar invizibil în zona de război din Ucraina, iar motivele sunt destul de evidente: forțele aeriene rusești dispun de aproximativ 10 avioane Su-57. Pierderea chiar și a unui singur aparat de zbor Su-57 ar însemna (încă) o lovitură pentru imaginea armatei ruse, dar și pentru moralul militarilor săi.

În mai 2023, ucrainenii confirmau că ”Forțele Aeriene Ucrainene nu au înregistrat nicio dovadă privind utilizarea acestor avioane în agresiunea rusă împotriva Ucrainei”, dar nu au exclus posibilitatea ca Su-57 să fi lansat rachete de la mare distanță.

O situație similară o întâlnim și în cazul tancului T-14 Armata. Rușii încă nu au curaj să arunce în luptă noile tancuri T-14 Armata. Însă, acestea au fost testate în prima linie.

Trebuie însă spus că Rusia deține un număr mare de avioane și, chiar și fără Su-57, aviația militară rusă e mult superioară celei ucrainene. Faptul că Rusia deține încă un număr mare de Su-35, Su-34 sau Su-25, fiind superioară din punct de vedere numeric și tehnologic, este recunoscut și oficialii ucraineni.

Su-57 (”Felon”, conform clasificării NATO) este o aeronavă de luptă multirol rusă de generația a cincea, concepută pentru a distruge toate tipurile de ținte aeriene sau terestre.

Potrivit specificațiilor oficiale, aeronava Su-57 poate atinge viteze supersonice pe distanțe de croazieră, are armament stocat intern și echipamente de absorbție a undelor radio (tehnologie „stealth”). Automatizarea sistemului Su-57 îi permite să preia o parte din funcțiile pilotului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel