Ucraina nu are dovezi că Rusia a folosit „singurul Su-57” de generația a 5-a în război. De „macheta” Su-75 Checkmate nici nu poate fi vorba

Darius Muresan |
Data publicării:
Avioane Su-57 rusești. Foto: Defence24 via Ministerul Apărării din Rusia
Avioane Su-57 rusești. Foto: Defence24 via Ministerul Apărării din Rusia

Ucraina a anunțat că nu are dovezi despre utilizarea avionoelor Su-57 de generația a 5-a ale Federației Ruse în invazia declanșată în urmă cu mai bine de un an, dar nu exclude ca aceste avioane să fi lansat rachete asupra teritoriului ucrainean de la distanță. Totodată, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene a ironizat avioanele Su-57.

Colonelul Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al aviației militare ucrainene, a vorbit despre utilizarea de avioane Su-57 și chiar Su-75 rusești împotriva Ucrainei. 

Ignat spune că nu există dovezi, dar nu a exclus ca Su-57 să fi lansat rachete asupra Ucrainei. Ignat se referă cu ironie la Su-57, precizând că Rusia „are un avion pe care îl arată la expoziții”.

 

Ucraina ironizează Su-57 rusesc, dar admite că aviația militară rusă e superioară chiar și fără mult lăudatele avioane de generația a 5-a

 

2. Su-57 ruse... (su_57_nou_93778000.jpg)

Su-57 rusesc, avion de generația a 5-a. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

„Ei au un avion Su-57 pe care îl afișează pe la expoziții, și prezintă și Su-75. Se laudă cu super avioane pe care le numesc chiar de generația a 6-a. De mai multe ori presa rusă a raportat prezența acestora pe front și faptul că au fost lansate bombe și rachete integrate pe Su-57. Forțele Aeriene Ucrainene nu au înregistrat nicio dovadă asupra utilizării acestor avioane în agresiunea rusă împotriva Ucrainei”, a precizat Ignat, în cadrul unei conferințe de presă, citat de Pravda ucraineană.

Înaltul oficial ucrainean nu a exclus însă posibilitatea ca Su-57 să fi lansat rachete de la mare distanță.

În ceea ce privește dezvoltarea Su-57, după un proces presărat cu multe întârzieri, rata de producție a Su-57 a crescut în ultimii doi ani. Deși în anul 2020 a fost livrat un singur avion Forțelor Aeriene, iar  în 2021 au fost furnizate alte trei, producerea acestora s-a dublat în 2022, când au fost predate șase aeronave, ducând flota totală la 10 avioane.

Iuri Ignat admite însă că Rusia deține un număr mare de avioane și, chiar și fără Su-57, aviația militară rusă e superioară celei ucrainene. Oficialul ucrainean a arătat că Rusia deține încă un număr mare de Su-35, Su-34 sau Su-25, fiind superioară din punct de vedere numeric și tehnologic.

Amintim că de mai bine de 4 luni Ucraina insistă și pune presiune pentru a primit avioane de luptă occidentale.

CITEȘTE ȘI: Rușii spun că Su-57 e de fapt avion de luptă de generația a 6-a. Noua versiune a Su-57 „are” caracteristicile viitorului NGAD al SUA

 

Dacă folosirea în Ucraina a Su-57 nu e exclusă, de „macheta” Su-75 Checkmate nici nu poate fi vorba

 

3. Machetă a ... (avion-su-75-checkmate_96052800.jpg)

Machetă a avionului Su-75, produs intens promovat de Rusia pentru export

Serviciile britanice au raportat recent că e foarte posibil ca avioanele Su-57 rusești să fi îndeplinit misiuni de luptă fără să intre pe teritoriul Ucrainei. Su-57 ar fi lansat rachete aer-sol și aer-aer cu rază lungă de acțiune, către ținte din Ucraina, dar de pe teritoriul Federației Ruse pentru a evita să fie lovite.

Despre avionul ușor de lupă Su-75 Checkmate nici nu poate fi însă vorba.

Când avionul Su-75 Checkmate a fost dezvăluit pentru prima dată la salonul aeronautic internațional MAKS 2021, a fost prezentat ca o soluție prin care industria aeronautică rusă să își creeze o nișă pe piața de export. Doar că programul nu a mai avansat, mai ales în contextul sancțiunilor occidentale impuse Rusiei.

Rușii plănuiesc ca avioanele Su-75 să fie finalizate în perioada 2024-2025 când e programat și primul zbor, lotul pilot în 2026, iar livrările în serie ar trebui să înceapă în perioada 2026-2027. 

Obiectivul ar fi ca Su-75 să concureze cu F-35 pe piețele externe.

CITEȘTE ȘI? Are vreo șansă noul Su-75 Checkmate să învingă F-35? Rusia speră, dar experții nu pariază pe un proiect aflat doar pe hârtie

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel