Cu un număr mic de Su-57, rușii spun că au integrat elemente de inteligență artificială iar în viitor un avion va controla 4 drone S-70 Okhotnik

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane Su-57 rusești. Foto: Defence24 via Ministerul Apărării din Rusia
Avioane Su-57 rusești. Foto: Defence24 via Ministerul Apărării din Rusia

Corporația de stat Rostec din Federația Rusă a prezentat, pe 21.04.2023, un nou sistem de comunicații pentru cele mai moderne avioane de vânătoare rusești de tip Su-57. Potrivit centrului de presă al dezvoltatorului, modernizarea complexului de comunicații va îmbunătăți calitatea transferului de informații între aeronave și sistemele terestre.

Noul set de facilități de comunicații digitale de la bord a fost dezvoltat folosind tehnologii de inteligență artificială. Acesta funcționează în benzile de frecvență înaltă și foarte înaltă și are o protecție sporită împotriva războiului electronic.

“Echipamentul asigură fiabilitatea transmiterii informațiilor datorită codificării imune la zgomot, intercalării simbolurilor în mesaj, sincronizării timpului comun în procesarea semnalului, posibilității transmiterii simultane a mesajelor pe canale paralele, creșterii intervalului de comunicare stabilă, precum și utilizării tehnologiilor de inteligență artificială”, se arată în comunicatul de presă al Rostec, citat de lenta.ru.

 

Rușii spun că Su-57 va putea controla patru drone S-70 Okhotnik

 

2. O dronă ru... (su-57-si-drona-s-70-okhotnik_38819400.jpeg)

O dronă rusă Okhotnik S-70, zburând alături de un Su-57

Specialiștii militari ruși apreciază că cel mai important lucru constă în faptul că noul complex de comunicații al aeronavei Su-57 are securitate maximă față de războiul electronic. În plus, inginerii ruși susțin că au rezolvat problema îmbunătățirii interacțiunii prin intermediul noilor canale de comunicații între aeronavă și drona S-70 Okhotnik. În viitor, un avion de luptă va controla patru drone de acest tip și, pentru o eficiență maximă a interacțiunii, sunt necesare comunicații fiabile, imune la zgomot.

Se remarcă faptul că raza maximă de transmitere a informațiilor prin noul sistem de comunicații ajunge la 1.500 de kilometri, ceea ce va permite avionului de vânătoare să controleze dronele la o distanță absolut sigură față de sistemele de apărare antiaeriană ale adversarului. 

Comentariul autorului: Noile echipamente de comunicații pentru avionul de vânătoare de tip Su-57 au fost dezvoltate de specialiștii societății Polet a holdingului Roselektronika (parte a corporației Rostec) și au fost incluse în complexul de comunicații S-111.

Brevetul pentru invenție a fost prezentat la Salonul Internațional de Invenții și Tehnologii Inovatoare de la Moscova “Arhimedes-2023”. 

În ceea ce privește dezvoltarea Su-57, după un proces presărat cu multe întârzieri, rata de producție a Su-57 a crescut =în ultimii doi ani. Deși în anul 2020 a fost livrat un singur avion Forțelor Aeriene, iar  în 2021 au fost furnizate alte trei, producerea acestora s-a dublat în 2022, când au fost predate șase aeronave, ducând flota totală la 10 avioane.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel