CSIS avertizează SUA: Rachetele LRASM care pot lovi eficient China s-ar epuiza în șapte zile în caz de război. Provocări pentru industria SUA

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Rachetă anti-navă LRASM integrată pe un F/A-18E Super Hornet. Foto: US Army via Wiki
Rachetă anti-navă LRASM integrată pe un F/A-18E Super Hornet. Foto: US Army via Wiki

După ce în urmă cu două săptămâni, CSIS a publicat un raport privind confruntarea militară dintre SUA și China în zona Taiwanului, acum, think tank-ul a analizat capacitatea industriei de apărare americane de a susține acest război.

Baza industrială de apărare din SUA nu este pregătită pentru un război pentru Taiwan, deoarece ar rămâne fără muniții cheie cu rază lungă în mai puțin de o săptămână, potrivit unui nou raport al Centrului pentru Studii Internaționale și Strategice (CSIS).

CITEȘTE ȘI: Scenariu CSIS: Invadarea Taiwanului ar avea consecințe devastatoare. SUA ar pierde cel puțin două portavioane / Marina Chinei aproape ar dispărea

Ajutorul militar american acordat Ucrainei a ajutat la prevenirea unei victorii a Rusiei împotriva Ucrainei, dar această asistență a epuizat stocurile Pentagonului și a arătat că industria americană de apărare nu se poate dezvolta astfel încât să acopere nevoile pentru un război major, a constatat think tank-ul CSIS.

„Așa cum demonstrează războiul din Ucraina, un război între marile puteri va fi probabil un conflict prelungit, în stil industrial, care are nevoie de o industrie de apărare robustă, capabilă să producă suficiente muniții și alte sisteme de arme pentru un război prelungit dacă descurajarea eșuează”, a scris Seth Jones, vicepreședinte-senior și director al programului internațional de securitate la CSIS.

„Având în vedere timpul necesar pentru producția industrială, ar fi probabil prea târziu pentru industria de apărare să-și intensifice producția dacă va începe un război.”

 

Raportul critică obstacolele birocratice în contracte și recomandă reexaminarea nevoii de muniție

 

3. Obuziere a... (m777-obuziere-sua_72757200.jpg)

Obuziere americane M777, donate Ucrainei de SUA, în timpul unui transport militar. Sursă foto: Department of Defense

Raportul, care evidențiază ajutorul militar al SUA pentru Ucraina și critică obstacolele birocratice în contractele pentru industria de apărare și vânzările de arme ale SUA în străinătate, recomandă Washingtonului să-și reexamineze nevoile de muniție, să-și mărească stocurile și să înlăture obstacolele de reglementare în calea producției și a exportului către aliați.

Numărul mare de arme pe care SUA le trimit în Ucraina evidențiază cât de dificilă este refacerea stocurilor. De exemplu, SUA au trimis peste 160 de obuziere M777 calibru 155 mm în Ucraina, lăsând magaziile la un nivel „scăzut”. Producătorul BAE Systems ar avea nevoie de cel puțin 150 de comenzi pe mai mulți ani pentru a justifica repornirea liniilor de producție.

Stocurile militare americane de arme antitanc Javelin, arme antiaeriene Stinger, radare contra-baterie și proiectile de calibru 155 mm sunt toate considerate scăzute, potrivit raportului.

Stocurile pentru sistemul de apărare de coastă Harpoon, o capacitate cheie pentru Taiwan, sunt considerate medii, deși stocurile actuale din SUA ar putea să nu fie suficiente pe timp de război.

 

SUA investesc în producția de obuze calibrul 155 mm

 

Oficialii Forțelor Terestre americane (US Army), conștienți de cerere, au declarat luna trecută că investesc într-o creștere „dramatică” a producției lunare de obuze calibru 155 mm în următorii trei ani – și au atribuit contracte în acest scop către companiile General Dynamics Ordnance and Tactical Systems, American Ordnance și IMT Defense.

Cu toate acestea, la cel mai înalt nivel al conducerii US Army nu s-a ajuns, încă, la concluzia că este nevoie să se treacă acum la producția pentru timp de război, deși CSIS consideră că aceasta va contribui fundamental la descurajarea Chinei.

Șeful Statului Major al US Army, generalul James McConville, a declarat reporterilor luna aceasta, potrivit Defense News, că serviciul ar putea lua în considerare cumpărarea în avans a armamentelor care au nevoie de mult timp pentru a fi construite, astfel încât acestea să fie disponibile în cazul unui război.

„Trebuie să începem să ne gândim, cum să cumperi, într-un mod neliniar, asigurări, astfel încât, atunci când se întâmplă ceva (…) să poți reduce timpul necesar pentru a-ți ridica baza industrială organică”, a declarat McConville.
În acest sens, raportul CSIS recomandă ca SUA să creeze o rezervă strategică de muniție. Guvernul, în conformitate cu autoritățile din Legea privind producția de apărare, ar trebui să cumpere unul sau două loturi de subcomponente cheie pe termen lung - cum ar fi metalele, dispozitivele pentru energie și electronicele - pentru munițiile critice, pentru a reduce timpul de 12 - 24 de luni în perioade de criză.

 

„Prea lent”. Stocul rachetelor LRASM care ar putea lovi cu succes forța navală a Chinei 

 

2. Lansarea r... (naval-strike-missile-nsm_52872100.jpg)

Lansarea rachetei Naval Strike de pe o platformă terestră. Racheta a lovit fregata americană USS Ingraham, scoasă din serviciu. Sursă foto: US Navy

Unele dintre cele mai importante muniții pentru prevenirea ocupării Taiwanului de către China sunt rachetele de precizie cu rază lungă de acțiune, inclusiv cele lansate de submarinele americane.

Într-un conflict privind Taiwanul, SUA ar depinde de rachetele antinavă cu rază lungă de acțiune (Long Range Anti-Ship Missiles  - LRASM) pentru a lovi forța navală a Chinei, deoarece se consideră că acestea sunt singurele care trec de apărarea antiaeriană chineză.

În timp ce Lockheed Martin are nevoie de doi ani pentru a produce rachetele LRASM necesare războiului pentru Taiwan (aproximativ 450 de LRASM), think tank-ul consideră că stocurile actuale pentru această armă s-ar epuiza într-o săptămână.

De asemenea, într-un război împotriva unei puteri majore, trupele americane ar folosi zilnic sute de rachete aer-sol JASSM, ducând la golirea stocurilor în una la două săptămâni. În aceeași situație se află și alte muniții cum ar fi rachetele SM-6, care vor fi folosite în cantități foarte mari.

Câteva muniții considerate critice într-un scenariu din Taiwan - rachete Tomahawk, JAGM, JASSM și LRASM au nevoie de mai mult de 20 de luni pentru a fi produse în cantitățile necesare, punând sub semnul întrebării capacitatea de a fi înlocuite chiar în timp ce se desfășoară conflictul.

Cheltuielile pentru stocurile de muniții navale sunt o prioritate pentru ofițerul superior al Forțelor Navale americane (US Navy). Prin lista de priorități nefinanțate pentru acest an, amiralul Mike Gilday a căutat 33 de milioane de dolari pentru a cumpăra încă 11 LRASM și încearcă să maximizeze producția de arme cheie, inclusiv Maritime Strike Tomahawk și SM-6.

„Nu numai că încerc să umplu magaziile cu arme, dar încerc să pun, chiar acum, liniile de producție din SUA la nivelul lor maxim și să încerc să mențin acest set de repere în bugetele ulterioare, astfel încât să continuăm să producem acele arme”, a declarat Gilday pentru publicația Defense News la începutul acestei luni. „Acesta este un lucru pe care l-am văzut în Ucraina – că aceste cheltuieli cu armele de înaltă tehnologie în conflict ar putea fi mai mari decât am estimat”.

 

SUA ar trebui să-și examineze nevoile de muniție privind spre Euroa și Pacific

 

Potrivit raportului CSIS, Pentagonul ar trebui să-și examineze nevoile de muniție privind spre Europa și Pacific, pe baza planurilor operaționale, scenariilor și analizelor de război.

În plus, Congresul ar putea organiza audieri asupra capacității bazei industriale de apărare și ar putea găsi modalități de a simplifica aprobarea cererilor Pentagonului și de a schimba mai rapid destinația banilor, se mai precizează în raport.

În timp ce vânzările militare străine (FMS - foreign military sales)  pot suplimenta comenzile guvernului SUA și pot stabili rate de producție previzibile și eficiente pentru industrie, raportul a numit sistemul FMS ca fiind „ineficient și lent”.

Există un caz, în care, decizia de a vinde Taiwanului un sistem prin FMS – mai degrabă decât ca o vânzare comercială directă – a adăugat doi ani la data de livrare, pe lângă termenul de producție de doi ani.

Raportul critică și sistemul de transferuri de tehnologii sensibile din Statele Unite, care poate dura 12-18 luni, chiar și pentru aliații apropiați.

„Încercând să împiedice tehnologia militară să cadă în mâinile adversarilor, Statele Unite au pus în aplicare un regim de reglementare care este prea lent pentru a lucra cu țările critice din prima linie”, a scris Jones în raport.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel