Scenariu CSIS: Invadarea Taiwanului ar avea consecințe devastatoare. SUA ar pierde cel puțin două portavioane / Marina Chinei aproape ar dispărea

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Portavionul american USS Abraham Lincoln și grupul său de luptă
Portavionul american USS Abraham Lincoln și grupul său de luptă

Simulările efectuate de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) din Washington DC au arătat că o invazie chineză a Taiwanului ar duce la pierderi majore pentru toate părțile implicate, fără ca Beijingul să-și atingă obiectivele.

”Ceea ce era cândva de neconceput – conflictul direct dintre SUA și China – a devenit acum o discuție obișnuită în comunitatea securității naționale”, notează analiștii CSIS.

China a trimis duminică 47 de avioane peste linia mediană a strâmtorii Taiwan, cea mai mare incursiune a sa în zona de apărare aeriană a Taiwanului din ultimele luni.

Zborurile, care fac parte dintr-un așa-numit „exercițiu de atac” conform armatei Chinei, urmează exercițiilor navale ale unui grup de portavion chinez în Pacificul de Vest, aproape de Japonia, efectuate vineri.

Partidul Comunist Chinez consideră Taiwanul parte a teritoriului său și promite să „reunifice” insula cu China continentală, cu forța, dacă este necesar.

 

Dar ce ar însemna o invazie a Taiwanului. SUA ar pierde mii de soldați și cel puțin două portavioane / China aproape că și-ar distruge Marina

 

2. Avioane J-... (j_15_portavion_liaoning_china_36995700.jpg)Avioane J-15 pe portavionul chinez Liaoning, sursă foto: Ministerul Apărării din China

Think-tank-ul american CSIS (Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale) a modelat o invazie amfibie chineză a Taiwanului în 2026 și a rulat-o de 24 de ori, într-o varietate de scenarii. 

Raportul CSIS, consultat de CNN, arată că decizia Beijingului de a invada Taiwanul ar conduce la mii de victime în rândul forțelor chineze, americane, taiwaneze și japoneze și ar fi puțin probabil să însemne o victorie pentru China.

Pierderile ar fi uriașe pentru ambele tabere - SUA ar putea pierde cel puțin două portavioane, în timp ce flota Chinei ar fi distrusă aproape în totalitate.

Câteva dintre rezultatele simulărilor CSIS:

  • Statele Unite și Japonia pierd zeci de nave, sute de avioane și mii de militari;

  • în  majoritatea scenariilor, Marina SUA pierde două portavioane și 10-20 de nave de război;

  • aproximativ 3.200 de militari americani ar fi uciși în trei săptămâni de luptă;

  • poziția globală a SUA ar fi afectată timp de mulți ani, ca urmare a pierderilor suferite;

  • Marina militară a Chinei ar fi distrusă aproape în totalitate;

  • nucleul forțelor sale amfibii este distrus;

  • aproximativ 10.000 de soldați chinezi ar fi uciși și zeci de mii de militari, prizonieri de război;

  • Armata chineză ar pierde 155 de avioane de luptă și 138 de nave de război;

  • Taiwanul își va păstra actualul statut, dar insula va fi devastată de conflict;

  • Armata Taiwanului va suferi aproximativ 3.500 de victime;

  • Toate cele 26 de distrugătoare și fregate ale Marinei sale vor fi scufundate;

  • Japonia ar putea pierde peste 100 de avioane de luptă și 26 de nave de război.

Experții CSIS au ținut să precizeze raportul nu analizează probabilitatea unui război și o invazie a Taiwanului ci doar un posibil scenariu.

La rândul său, Dan Grazier, expert în cadrul Proiectul de Supraveghere Guvernamentală (POGO), consideră că o invazie chineză a Taiwanului este extrem de improbabilă. ”O astfel de operațiune militară ar perturba imediat importurile și exporturile pe care se bazează economia chineză”, a spus Grazier pentru CNN. 

„Chinezii vor face tot ce pot, pentru a evita un conflict militar cu oricine”, a spus Grazier. Pentru a provoca dominația globală a Statelor Unite, vor folosi puterea industrială și economică, în loc de forța militară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel