Criză S-400. Stoltenberg, vizită la Ankara în contextul disputei dintre Turcia și SUA

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, întreprinde luni o vizită la Ankara, în contextul unei dispute tot mai aprinse între Turcia şi SUA în legătură cu preconizata achiziţie de către partea turcă a sistemului de rachete sol-aer S-400.

Stoltenberg s-a declarat încurajat de ''dialogul în curs de desfăşurare'' între Turcia şi SUA pe tema S-400, potrivit agenţiei turce de presă Anadolu.

Şeful NATO a salutat totodată ''discuţiile referitoare la o posibilă achiziţie de către Turcia a unui sistem de rachetă american Patriot'', un indiciu că acest fapt ar putea determina conducerea de la Ankara să-şi reconsidere poziţia referitoare la S-400.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat în mod repetat că Turcia nu va da înapoi de la acordul privind S-400, în pofida presiunii crescânde din partea Washingtonului, inclusiv ameninţări cu sancţiunile.

Potrivit Washingtonului, un aliat al NATO nu ar trebui să achiziţioneze un astfel de echipament de la un adversar.

 

Stoltenberg: „Deciziile privind înarmarea sunt luate de către state”, dar „interoperabilittea e fundamemntală pentru NATO”

 

SUA au ameninţat Turcia că riscă să fie exclusă din programul privind avionul F-35. Turcia este un membru în consorţiul implicat în producerea aparatului, precum şi un cumpărător.

''Deciziile privind echiparea armatei sunt luate de către state'', a declarat Stoltenberg agenţiei Anadolu când a fost întrebat în legătură cu S-400. ''Dar... interoperabilitatea forţelor noastre armate este fundamentală pentru NATO pentru a ne întreprinde operaţiunile şi misiunile'', a adăugat el.

Luna trecută, Erdogan, exprimându-se alături de preşedintele rus, Vladimir Putin, a calificat achiziţionarea de sisteme S-400 ca fiind ''un drept suveran'' al ţării sale.

Jens Stoltenberg va avea în cursul zilei o întâlnire cu Recep Tayyip Erdogan.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel