Criză S-400. Stoltenberg, vizită la Ankara în contextul disputei dintre Turcia și SUA

DefenseRomania Team / 06 mai 2019 / 13:54

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, întreprinde luni o vizită la Ankara, în contextul unei dispute tot mai aprinse între Turcia şi SUA în legătură cu preconizata achiziţie de către partea turcă a sistemului de rachete sol-aer S-400.

Stoltenberg s-a declarat încurajat de ''dialogul în curs de desfăşurare'' între Turcia şi SUA pe tema S-400, potrivit agenţiei turce de presă Anadolu.

Şeful NATO a salutat totodată ''discuţiile referitoare la o posibilă achiziţie de către Turcia a unui sistem de rachetă american Patriot'', un indiciu că acest fapt ar putea determina conducerea de la Ankara să-şi reconsidere poziţia referitoare la S-400.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat în mod repetat că Turcia nu va da înapoi de la acordul privind S-400, în pofida presiunii crescânde din partea Washingtonului, inclusiv ameninţări cu sancţiunile.

Potrivit Washingtonului, un aliat al NATO nu ar trebui să achiziţioneze un astfel de echipament de la un adversar.

 

Stoltenberg: „Deciziile privind înarmarea sunt luate de către state”, dar „interoperabilittea e fundamemntală pentru NATO”

 

SUA au ameninţat Turcia că riscă să fie exclusă din programul privind avionul F-35. Turcia este un membru în consorţiul implicat în producerea aparatului, precum şi un cumpărător.

''Deciziile privind echiparea armatei sunt luate de către state'', a declarat Stoltenberg agenţiei Anadolu când a fost întrebat în legătură cu S-400. ''Dar... interoperabilitatea forţelor noastre armate este fundamentală pentru NATO pentru a ne întreprinde operaţiunile şi misiunile'', a adăugat el.

Luna trecută, Erdogan, exprimându-se alături de preşedintele rus, Vladimir Putin, a calificat achiziţionarea de sisteme S-400 ca fiind ''un drept suveran'' al ţării sale.

Jens Stoltenberg va avea în cursul zilei o întâlnire cu Recep Tayyip Erdogan.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy