Criză S-400. Mark Esper spune că SUA nu renunță la sancțiuni. Ankara mai are o ușă deschisă

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat că i-a transmis foarte clar Turciei că Statele Unite vor impune sancțiuni economice dacă va continua achiziționarea sistemului de apărare anti-rachetă S-400 din Rusia, potrivit Associated Press.

Esper s-a întâlnit cu ministrul turc al Apărării, Halusi Akar, în timpul reuniunii NATO de la Bruxelles, transmițând un mesaj din partea SUA: dacă Turcia va cumpăra sistemul rusesc S-400, nu vor mai putea să achiziționeze avionul de luptă F-35 de înaltă tehnologie.

Întâlnirea s-a încheiat, totuși, fără rezultate notabile, informează Mediafax. Un înalt oficial din domeniul Apărării, care îl însoțește pe Esper a declarat că cei doi au avut o discuție sinceră și onestă, însă întâlnirea nu a avut ca rezultat nicio mișcare sau schimbare de poziție de nici o parte.

 

Esper transmite Turciei că mai are o ușă deschisă și așteaptă până când Ankara intră în posesia S-400

 

Oficialul a vorbit cu condiția anonimatului fiind vorba de o întâlnire privată. Turcia a spus că nu va ceda ultimatumului SUA și că achiziția S-400 este încheiată. Statele Unite au anunțat în repetate rânduri că sistemul rusesc este o amenințare pentru avionul de luptă și că Turcia va fi scoasă din programul F-35 dacă va cumpăra sistemul S-400.

Oficialii americani au încurajat Turcia să cumpere sistemul american de apărare antirachetă Patriot. Esper i-a transmis, de asemenea, lui Akar în timpul reuniunii că, până când Turcia nu intră în posesia sistemului rusesc, există posibilitatea ca lucrurile să se schimbe.

Erdogan a declarat că pregătirea personalului turc pentru S-400 este finalizată și că livrarea sistemului va avea loc în primele 15 zile ale lunii următoare. El a afirmat că speră, de asemenea, să utilizeze întâlnirea cu Trump de la summitul G20 de săptămâna aceasta pentru a descuraja SUA să impună sancțiuni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel