Criză S-400. Mark Esper spune că SUA nu renunță la sancțiuni. Ankara mai are o ușă deschisă

Tudor Curtifan / 26 iun 2019 / 21:19

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat că i-a transmis foarte clar Turciei că Statele Unite vor impune sancțiuni economice dacă va continua achiziționarea sistemului de apărare anti-rachetă S-400 din Rusia, potrivit Associated Press.

Esper s-a întâlnit cu ministrul turc al Apărării, Halusi Akar, în timpul reuniunii NATO de la Bruxelles, transmițând un mesaj din partea SUA: dacă Turcia va cumpăra sistemul rusesc S-400, nu vor mai putea să achiziționeze avionul de luptă F-35 de înaltă tehnologie.

Întâlnirea s-a încheiat, totuși, fără rezultate notabile, informează Mediafax. Un înalt oficial din domeniul Apărării, care îl însoțește pe Esper a declarat că cei doi au avut o discuție sinceră și onestă, însă întâlnirea nu a avut ca rezultat nicio mișcare sau schimbare de poziție de nici o parte.

 

Esper transmite Turciei că mai are o ușă deschisă și așteaptă până când Ankara intră în posesia S-400

 

Oficialul a vorbit cu condiția anonimatului fiind vorba de o întâlnire privată. Turcia a spus că nu va ceda ultimatumului SUA și că achiziția S-400 este încheiată. Statele Unite au anunțat în repetate rânduri că sistemul rusesc este o amenințare pentru avionul de luptă și că Turcia va fi scoasă din programul F-35 dacă va cumpăra sistemul S-400.

Oficialii americani au încurajat Turcia să cumpere sistemul american de apărare antirachetă Patriot. Esper i-a transmis, de asemenea, lui Akar în timpul reuniunii că, până când Turcia nu intră în posesia sistemului rusesc, există posibilitatea ca lucrurile să se schimbe.

Erdogan a declarat că pregătirea personalului turc pentru S-400 este finalizată și că livrarea sistemului va avea loc în primele 15 zile ale lunii următoare. El a afirmat că speră, de asemenea, să utilizeze întâlnirea cu Trump de la summitul G20 de săptămâna aceasta pentru a descuraja SUA să impună sancțiuni.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy