Criza din Venezuela compromite securitatea internațională

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Grupul de la Lima - compus din 12 ţări latinoamericane şi Canada - a cerut marţi comunităţii internaţionale să facă "un mare efort" pentru a organiza alegeri în Venezuela, a cărei criză ameninţă "securitatea" planetei, informează France Presse.

"În timp ce o dictatură este exercitată în Venezuela, toate democraţiile noastre sunt slăbite într-un anume fel. Situaţia pe care o traversează Venezuela ameninţă pacea şi securitatea regionale şi compromite de asemenea securitatea internaţională", a declarat şeful diplomaţiei argentiniene Jorge Faurie în deschiderea reuniunii Grupului de la Lima desfăşurată la Buenos Aires.

"Este necesar un mare efort pentru a restabili ordinea democratică în Venezuela prin convocarea alegerilor în această ţară", a adăugat el.

Grupul de la Lima a fost creat în 2017 pentru a promova o soluţie la criza din Venezuela, ţară care dispune de cele mai mari rezerve de petrol din lume. El nu a recunoscut al doilea mandat al preşedintelui socialist Nicolas Maduro, care a început la 10 ianuarie.

Aproximativ 50 de ţări, inclusiv Statele Unite şi Canada, l-au recunoscut pe opozantul Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei şi cer plecarea lui Maduro.

Milioane de oameni, deși locuiesc într-o țară bogată, se zbat la limita sărăciei



Venezuela traversează o profundă criză politică şi economică. Peste patru milioane de venezueleni au părăsit ţara din 2015, conform ONU, fugind de penuria de produse de bază şi medicamente, lipsuri care s-au agravat în ultimele săptămâni din cauza întreruperilor frecvente de electricitate.

La rândul său, ministrul peruan de externe, Néstor Popolizio, a cerut "un sprijin urgent şi concret provenind din cooperarea internaţională pentru ţările care găzduiesc" refugiaţi venezueleni.

Peru, care numără 768.100 de venezueleni, şi Columbia, cu 1,3 milioane, sunt ţările din regiune care găzduiesc cel mai mare număr de migranţi şi refugiaţi din Venezuela.

"Îndemnăm din nou şi în continuare la o soluţie paşnică a crizei din Venezuela, care să fie impulsionată de venezuelenii înşişi, cât mai repede posibil. Criza se agravează şi cere o soluţie urgentă care trece prin alegeri credibile, transparente, libere şi corecte", a adăugat Néstor Popolizio.

Vezi și: Rusia și strategia ei în afacerile cu armament

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel