Coreea de Sud vrea să strice „afacerea” indiană Tejas în Egipt. Producția de avioane FA-50 în Egipt - propunerea coreenilor

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Alegerea Egiptului privind acordul de a produce în comun avioane de luptă cu India nu va fi o mare surpriză, întrucât nu este prima cooperare în domeniul apărării dintre cele două țări, de mai mult timp piloții egipteni fiind antrenați de omologii lor din India.

Vizita din 19 septembrie a ministrului indian al apărării Rajnath Singh în Egipt este considerată drept cel mai recent semn al consolidării relațiilor de apărare dintre cele două țări, care ar putea duce la un acord de producție comun pentru avioane ușoare de luptă.

Site-ul a precizat că, în timpul vizitei sale, Singh a semnat un Memorandum de Înțelegere cu omologul său egiptean, Mohamed Zaki, prin care se stipulează consolidarea cooperării celor două țări în domeniul apărării.

Acest lucru vine după ce mass-media din India și Egipt au anunțat, la sfârșitul lunii iunie, că India s-a oferit să înființeze fabrici în Egipt pentru a produce avioane ușoare de luptă și elicoptere model Tejas MK1A.

 

India nu este singura țară care încearcă să încheie un acord de producție de avioane de apărare cu Egiptul

 

În august, presa internațională a relatat că și Coreea de Sud a oferit Egiptului serviciile instructorilor săi pentru a pilota aeronave de luptă FA-50 și pentru a sprijini producția locală egipteană.

Egiptul dorește să atragă producția de apărare, la fel ca multe țări regionale din Orientul Mijlociu, dar cu un model de afaceri diferit de cel al statelor din Golf.

În timp ce alte țări vizează 50% din producția internă de apărare până în 2030, Egiptul negociază cu țări din Orientul Îndepărtat, precum India și Coreea de Sud, având în vedere beneficiul infrastructurii industriale existente, pe care o deține deja.

Analiștii consideră că, în cazul unui acord pentru fabricarea avioanelor de luptă cu India, Egiptul ar câștiga ceva mai valoros decât producția, ar dobândi "cunoștințe avansate despre producția militară".

"Cairo caută nu numai să-și diversifice opțiunile de achiziții, ci și să localizeze producția cu scopul de a dezvolta capacități interne de apărare", a declarat Mohamed Soliman, director la consultanța internațională McClarty Associates și un analist nerezident la Institutul din Orientul Mijlociu.

 

Egiptul vrea să devină o putere și în producția de tehnică militară

 

Mohamed Soliman a adăugat: "Egiptul vrea să devină o putere mijlocie în ceea ce privește dezvoltarea capacităților militare interne flexibile, care ar permite Cairoului să reziste concurenței marilor puteri".

Ahmed Eleba, expert în apărare la Centrul Egiptean de Studii Strategice, a menționat că există negocieri în desfășurare între Cairo și New Delhi cu privire la fabricarea în comun a avionului de luptă “Tejas” în Egipt, menționând că "Egiptul are deja o infrastructură pentru fabricarea avioanelor de la începutul anilor cincizeci".

Ahmed Eleba a adăugat: "Negocierile înaintează între cele două părți, dar încă nu s-a ajuns la un acord și mă aștept ca viitoarea expoziție de apărare din Egipt, IDEX 2023, să fie martora unui anunț oficial cu privire la rezultatul acestor negocieri, la fel ca și acord cu obuzierul cu Coreea de Sud".

În cazul semnării acordului, este de așteptat ca aeronava “Tejas” să fie fabricată în comun la Organizația Arabă pentru Industrializare, unde au fost pregătite instalațiile pentru acest tip de producție.

Dar, în urma acordului cu obuzierele de 1,6 miliarde de dolari, Coreea de Sud nu a abandonat posibilitatea de a strica acordul Egiptului cu India, oferindu-se să producă aeronava de atac ușor FA-50 pe plan intern.

Deși nu a fost confirmat oficial, presa internațională a relatat că discuțiile dintre Coreea de Sud și Egipt cu privire la fabricarea aeronavelor ușoare de atac sunt încă în desfășurare, ceea ce poate contribui la sprijinirea forțelor aeriene egiptene în diversificarea flotei sale de avioane de luptă, care include diferite modele, inclusiv F-16, Mirage, MiG-29 și Rafale.

 

India și Egiptul au o cooperare de lungă durată în domeniul apărării

 

Alegerea Egiptului privind acordul de a produce în comun avioane de luptă cu India nu va fi o mare surpriză, întrucât nu este prima cooperare în domeniul apărării dintre cele două țări, de mai mult timp piloții egipteni fiind antrenați de omologii lor din India.

Cairo și New Delhi au cooperat încă din 1960 în implementarea unui proiect comun privind fabricarea avionului de luptă "Helwan 300". Un comitet mixt de apărare indiano-egiptean a fost format în august 2006 la Cairo, iar până acum acesta s-a reunit de 5 ori.

India a ales adesea Egiptul pentru producția de apărare din trei motive principale, primul este cererea tot mai mare de avioane ușoare de atac, al doilea este urmărirea constantă a Cairo de a diversifica sursele de armament, iar al treilea este posibilitatea ca New Delhi să permită transfer de tehnologie.

India este considerată o "țară avansată din punct de vedere tehnic în industria aeronautică" conform clasificării egiptene și are industrii militare avansate de care țările din Orientul Mijlociu sunt interesate să-i cumpere producția în mare măsură și, în schimb, Egiptul, pentru India, este o poartă către piața de apărare din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel