Coreea de Sud prezintă racheta balistică CTM-290 de care Polonia este foarte interesată (Foto/Video): A fost semnat deja un contract de achiziţie

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Polonia a anunțat semnarea unui acord pentru achiziția sistemului de rachete cu lansatoare multiplă (MLRS) HOMAR-K cu Republica Coreea, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la 25 aprilie în prezența secretarului de stat polonez Pawel BEJDA. Sursa foto
Polonia a anunțat semnarea unui acord pentru achiziția sistemului de rachete cu lansatoare multiplă (MLRS) HOMAR-K cu Republica Coreea, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la 25 aprilie în prezența secretarului de stat polonez Pawel BEJDA. Sursa foto: Twitter/Pawel BEJDA.

Pentru prima dată, au fost prezentate imagini de la lansarea rachetei balistice CTM-290 pe care Polonia vrea să o achiziţioneze de la Coreea de Sud. Racheta a fost lansată din sistemul Homar-K în prezența reprezentanților guvernului polonez. Raza de zbor a rachetei și caracteristicile focosului sunt apropiate de cele ale rachetei americane ATACMS.

De asemenea, Polonia a anunțat semnarea unui acord pentru achiziția sistemului de rachete cu lansatoare multiplă (MLRS) HOMAR-K cu Republica Coreea, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la 25 aprilie în prezența secretarului de stat Pawel BEJDA.

Acordul, în valoare de aproximativ 1,6 miliarde USD, a fost încheiat între Trezoreria de Stat a Poloniei - Agenția pentru Armament și compania sud-coreeană Hanwha Aerospace.

Acest acord presupune livrarea a 72 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, împreună cu pachete logistice și de instruire.

Contractul include, de asemenea, furnizarea a câteva mii de rachete cu raze de acțiune de 80 km și 290 km, precum și asistență tehnică din partea producătorului sud-coreean. 

Imaginile cu rachetă balistică CTM-290, destinată înzestrări armatei poloneze, tocmai au fost prezentate în premieră. Racheta a fost lansată din sistemul Homar-K în fața unor oficiali guvernamentali polonezi.

Raza de acțiune a rachetei CTM-290 și performanțele focosului sunt identice cu cele ale noii rachete balistice americane ATACMS, care ar fi fost deja livrată Ucrainei.

Alături de racheta de 239 mm și de alte tipuri de proiectile, aceasta va spori semnificativ capacitățile operaționale ale armatei poloneze.  

Homar-K este un sistem polonez de rachete cu lansare multiplă, derivat din lansatorul coreean K239, montat pe un șasiu de camion Jelcz 8×8 de fabricație poloneza. Acesta a fost proiectat special pentru a raspunde nevoilor armatei poloneze. 

Homar-K dispune de sistem de control al focului TOPAZ, dezvoltat în Polonia. Sistemul Homar-K este compatibil cu racheta ghidată sud-coreeană CGR080 de 239 mm, care este produsă în Polonia sub licență, dar și cu racheta balistică tactică de 600 mm, cunoscută sub numele de CTM-290 [Chunmoo Tactical Missile], care are o rază de acțiune de 290 km.

La 27 august 2022, ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a dezvăluit că negocierile pentru achiziționarea sistemului sud-coreean de artilerie erau în curs de desfășurare. La 13 octombrie 2022, Agenția poloneză pentru Armament a anunțat încheierea cu succes a acestor negocieri, aproape 300 de sisteme K239 Chunmoo urmând să fie achiziționate din Coreea de Sud. Acordul-cadru urma să fie semnat la 17 octombrie. 

Inițial, Polonia plănuia să achiziționeze 500 de lansatoare M142 HIMARS din SUA. Cu toate acestea, din cauza termenelor prea mari pentru livrarea acestora, comanda a fost împărțită în două faze.

A fost convenită achiziţia unui număr redus de HIMARS, iar lansatoarele sud-coreene Chunmoo au fost considerate cele mai potrivite pentru a completa necesarul de sisteme de artilerie al armatei poloneze.

La 19 octombrie 2022 a fost încheiat un acord în Polonia pentru livrarea a 288 de MLRS-uri Chunmoo. Aceste lansatoare, montate pe șasiul unor camioane Jelcz 8×8 și dotate cu sistemul polonez de management integrat al luptei TOPAZ, au fost incluse în contract alături de 23 de mii de rachete cu o rază de acțiune cuprinsă între 80 și 290 de kilometri. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel