Coreea de Sud cumpără masiv avioane americane F-35 și suplimentează stocul de rachete SM-6, utilizate pe distrugătoarele Aegis

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Coreea de Sud știe că are nevoie să-și consolideze capacitatea de descurajare în faţa ameninţării militare crescânde nord-coreene. Astfel, autoritățile sud-coreene au dat luni undă verde unor noi achiziţii de avioane de luptă F-35 şi rachete interceptoare SM-6.

În același timp, primarul Seulului cere arme nucleare sud-coreene pentru a contracara amenințarea nordului.

Comisia de promovare a proiectelor militare a aprobat un plan de 3,75 mii de miliarde de woni (2,85 miliarde de dolari) privind cumpărarea de avioane americane greu detectabile de radare până în 2028, a indicat Administraţia pentru achiziţii militare, fără a preciza numărul acestora. E vorba însă de F-35 de generația a 5-a.

Potrivit Yonhap, este de aşteptat ca Seulul, care deţine în prezent 40 de aparate F-35 produse de Lockheed Martin, să cumpere alte circa 20, în cadrul noului plan.

Avioanele vor consolida sistemul "Kill Chain" de lovituri preventive al Coreei de Sud menit să descurajeze un atac nord-coreean.

Forțele aeriene sud-coreene operează în prezent 40 de F-35A, care au fost livrate între 2019 și 2020.

Comisia a aprobat de asemenea prima etapă a unui plan pentru achiziţia de interceptoare SM-6 (Standard Missile-6). Acesta, cuprinzând două etape şi estimat la 770 miliarde de woni, se va derula din acest an până în 2031 şi este menit să îmbunătăţească apărarea în faţa ameninţărilor cu aeronave şi rachete.

Forţele navale sud-coreene vor opera interceptoarele de pe distrugătoarele Aegis KDX-III pe care intenţionează să le desfăşoare în anii următori.

A primit totodată undă verde un proiect de 1,55 mii de miliarde de woni (880 milioane dolari) pentru dezvoltarea unei arme tactice ghidate sol-sol, până în 2032, pentru creşterea preciziei loviturilor.

Un alt proiect avizat, în valoare de 690 de miliarde de woni (530 milioane dolari), urmăreşte cercetarea şi producţia pe plan local a unei rachete navă-aer ce urmează a fi desfăşurată pe distrugătoarele KDDX de "următoarea generaţie" ale forţelor navale. 

Potrivit CSIS, SM-6 (Standard Missile-6) va fi probabil „calul de bătaie pentru apărarea antirachetă de croazieră a Marinei SUA și apărarea antirachetă balistică pentru o perioadă foarte, foarte lungă”.

Având un cost de 3,5-4 milioane USD per bucată, SM-6 este o rachetă antiaeriană, dar poate fi folosită pentru a lovi ținte terestre și chiar pentru a oferi o capacitate ofensivă împotriva altor flote.

 

Primarul Seulului cere arme nucleare sud-coreene pentru a contracara amenințarea nordului

 

Coreea de Sud ar trebui să construiască arme nucleare pentru a-și consolida apărarea împotriva Coreei de Nord, chiar și cu riscul unor repercusiuni internaționale, spune primarul capitalei Seul, argumentând că țara nu poate fi ținută de obiectivul denuclearizării.

Într-un interviu exclusiv pentru Reuters, primarul Seulului, Oh Se-hoon, a subliniat modul în care Coreea de Sud ar trebui să se înarmeze în contextul în care Nordul se chinuie să-și perfecționeze capacitatea de a lovi Sudul cu arme nucleare tactice.

„Coreea de Nord aproape că a reușit să miniaturizeze și să ușureze armele nucleare tactice și a asigurat cel puțin zeci de focoase”, a spus Oh Se-hoon. „Am ajuns într-un punct în care este dificil să convingem oamenii cu logica că ar trebui să ne abținem de la dezvoltarea armelor nucleare și să rămânem la cauza denuclearizării”.

Oh este un membru influent al Partidului conservator al președintelui Yoon Suk Yeol și este unul dintre oficialii de cel mai înalt rang care pledează activ pentru un program de arme nucleare sud-coreeane.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel