Coreea de Nord acuzată de încălcarea Acordului Militar Coreean

Eduard Pascu |
Data publicării:

Coreea de Sud a reacționat după ce militarii Pyongyang au efectuat exerciții de tragere cu artileria de pe o insulă aflată în apropierea frontierei dintre cele două țări din Marea Galbenă (cunoscută și sub numele de Marea de Vest), transmite agenția de știri Yonhap, citată de Jane.

Purtătorul de cuvânt al Ministerul Apărării Naționale din Coreea de Sud (MND), Choi Hyun-soo, a declarat, pe 26 noiembrie, că exercițiile, care au fost efectuate pe Insula Changrin chiar la nord de linia de limită de nord (NLL) - frontiera maritimă de facto între cele două țări -, au reprezentat o „încălcare” a - Acordulului Militar Coreean (CMA) semnat între liderul nord-coreean Kim Jong-un și președintele sud-coreean Moon Jae-in la 19 septembrie 2018.

La acea vreme, cele două părți au convenit să creeze zone de tampon de-a lungul frontierei maritime, aeriene și terestre, ca parte a eforturilor de reducere a tensiunilor militare, de prevenire a confruntărilor accidentale și de creștere a încrederii. Conform pactului, zona tampon maritimă se întinde pe o lungime de aproximativ 80 km în Marea Japoniei (cunoscută și sub numele de Marea de Est) și 135 km în Marea Galbenă pentru a preveni ciocnirile navale nedorite. În zona tampon stabilită, ambele părți au convenit să nu efectueze exerciții militare.

Agenția de știri sud-coreeană Yonhap a citat oficialii MND spunând că Insula Changrin este situată la 45 km sud-est de insula de graniță Baengnyeong a Coreei de Sud și, prin urmare, se află în zona tampon maritim desemnată de pact.

"Cerem insistent nordului să respecte pe deplin acordul și să nu mai execute astfel de mișcări din nou", a spus purtătorul de cuvânt.

Reacția de la Seul a venit la o zi după ce Agenția Centrală de Știri din Coreea de Nord de la Phenian (KCNA) a raportat că liderul nord-coreean Kim Jong-un a vizitat o unitate militară de pe insulă și a ordonat unei companii de artilerie de coastă acolo să execute foc  pentru a își demonstra abilitățile de tragere.

Vezi și: Phenianul doreşte ca SUA să renunţe definitiv la manevrele comune cu Coreea de Sud

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel