Phenianul doreşte ca SUA să renunţe definitiv la manevrele comune cu Coreea de Sud

Eduard Pascu |
Data publicării:
Trupe SUA, în Coreea de Sud
Trupe SUA, în Coreea de Sud

Statele Unite trebuie să renunţe 'odată pentru totdeauna' la manevrele comune cu Coreea de Sud dacă vor reluarea dialogului cu Phenianul, a indicat marţi regimul nord-coreean după anunţul privind amânarea acestor exerciţii militare, informează AFP, transmite Agerpres.

Washingtonul şi Seulul au prezentat duminică amânarea acestor manevre aeriene drept un gest de 'bunăvoinţă' după luni de blocaj în negocierile internaţionale cu privire la programele nuclear şi balistic nord-coreene.

Regimul de la Phenian consideră exerciţiile militare comune americano-sud-coreene drept o repetiţie pentru o invazie a Coreei de Nord.

Seulul şi Washingtonul au anulat anul trecut mai multe dintre aceste manevre în urma summitului istoric din Singapore dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un.

Kim Yong Chol - un foarte înalt responsabil de la Phenian care a fost omologul nord-coreean al secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, în discuţiile nucleare - a apreciat că amânarea anunţată duminică este irelevantă.

'Noi cerem ca SUA să nu mai participe la manevre sau să renunţe odată pentru totdeauna la acestea', a declarat Kim Yong Chol într-un comunicat difuzat de agenţia oficială KCNA. 'Suspendarea exerciţiilor nu înseamnă pace şi securitate în Peninsula Coreeană şi nu ajută eforturile diplomatice', potrivit acestuia. Coreea de Nord 'nu intenţionează' să se aşeze la masa negocierilor cu 'SUA care înşeală' şi nu va reveni înainte de 'abandonarea completă şi irevocabilă a politicii lor ostile'.

După spectaculoasa detensionare din 2018, negocierile între SUA şi Coreea de Nord sunt în impas de la eşecul celui de-al doilea summit între Trump şi Kim la Hanoi. Cele două ţări nu au reuşit să convină asupra destructurării programului nuclear nord-coreean în schimbul ridicării sancţiunilor economice internaţionale. Alte discuţii bilaterale, desfăşurate la începutul lunii octombrie în Suedia, la un nivel inferior, nu au dus nici ele la vreun rezultat.

Phenianul a dat până la sfârşitul anului 2019 termen Washingtonului să prezinte o nouă ofertă pentru negocieri.

Vezi și: Coreea de Nord a efectuat teste cu lansatoare de rachete multiple

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel