În plină agresiune militară împotriva Ucrainei, o companie din Rusia importă piese pentru avioane și elicoptere din fabricile ucrainene

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Piesele de schimb folosite pentru repararea avioanelor și elicopterelor militare rusești par să fi fost importate din mai multe fabrici ucrainene, potrivit unei investigații publicate, la 27 noiembrie, de publicația rusa independentă de știri Important Stories. Datele vamale ar arăta că Avia FED Service, un dealer de piese de schimb cu sediul la Moscova, ar fi furnizat sectorului aeronautic rusesc piese de schimb în valoare de 7,3 milioane de dolari între ianuarie 2022 și iulie 2023.  

Ancheta derulată de Important Stories a evaluat că peste jumătate din valoarea totală a acestor piese, adică 4,2 milioane de dolari, a provenit din Ucraina. Se pare că această cifră include piese de schimb în valoare de 1,4 milioane de dolari pentru repararea avioanelor de transport Antonov An-124, importate de la Uzina de Construcții de Mașini "FED" din Harkov.

Important Stories a precizat că Rusia obișnuia să reprezinte aproximativ 70% din vânzările companiei, dar uzină "a oprit oficial toate livrările către Rusia" în 2014, în urma ocupării de către Rusia a Crimeei și Donbasului.

Investigația a arătat că printre alte fabrici care au furnizat piese se numără şi producătorul ucrainean de motoare de avion Motor Sich, potriit The Kyiv Independent.

În octombrie 2022, președintele Motor Sich, Viacheslav Bohuslaiev, a fost arestat pentru trădare de patrie și colaborare cu Rusia, la fel ca și Oleh Dziuba, fostul șef al activității economice externe a Motor Sich.

Biroul de proiectare din Harkov, fabricile "Radar" și "Artem" din Kiev, precum și companii din Franța, SUA și Marea Britanie par să fi livrat, de asemenea, piese de schimb, potrivit Important Stories.

Potrivit datelor privind achizițiile de stat din Rusia, Ministerul rus al Apărării și conglomeratul de stat din domeniul apărării Rostec se numără printre clienții Avia FED Service. Compania a fost sancționată de Ucraina în 2021.

Prin urmare, Avia FED Service a folosit o companie intermediară înregistrată în Emiratele Arabe Unite (EAU) pentru a importa bunuri din străinătate între 2022 și 2023, a relatat Important Stories.

Atât managerul, cât și proprietarul companiei intermediare cu sediul în EAU par a fi ucraineni, sugerează ancheta. Proprietarul a negat faptul că firma sa a furnizat vreodată bunuri în Rusia.

Datele vamale arată că ultima dată când a fost trimisă o livrare de la compania intermediară din EAU a fost în ianuarie 2023.

Directorul Avia FED Service a declarat pentru Important Stories că piese fabricate în Ucraina au fost achiziționate de compania să înainte de februarie 2022 și au fost pur și simplu depozitate în străinătate.

La începutul anului 2023, un nou furnizor intermediar din Kârgâzstan a început să facă livrările, a relatat Important Stories.

Publicaţia ucraineană The Kyiv Independent precizează că nu a putut confirma în mod independent din alte surse concluziile anchetei derulate de Important Stories.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel