Construcția submarinelor Turciei cu ajutor german stârnește controverse și scandal politic la Berlin

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansarea submarinului turc TCG Piri Reis. Sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia
Lansarea submarinului turc TCG Piri Reis. Sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia

Turcia construiește o flotă de șase submarine moderne din clasa Type 214 cu propulsie AIP. Construcția se face cu ajutor german, iar în contextul actualei politici a președintelui Recep Tayyip Erdogan, acest lucru a stârnit controverse la Berlin.

Turcii construiesc submarinele din clasa Type 214 în baza unui contract cu concernul german ThyssenKrupp Marine Systems. Contractul a fost semnat în 2009 și se ridică la aproximativ 2.5 miliarde de euro. În baza unei licențe, submarinele sunt construite la Șantierul Naval Golcuk.

Prin construcția de noi submarine, Turcia urmărește să sporească capacitatea Marinei turce, cu implicarea activă a industriei de apărare de la Ankara.

 

Nemții sunt îngrijorați că turcii și-ar putea folosi noile submarine pentru revendicări teritoriale împotriva Greciei și Ciprului 

 

Cu toate că programul a avut întârzieri, contractul fiind semnat în 2009, s-a luat în discuție chiar o colaborare între cele două state pentru construirea de submarine pentru țări terțe. În final, în cursul anului trecut, primul dintre aceste șase submarine din clasa Type 214, a fost lansat la apă. Construcția acestuia a durat patru ani, iar la evenimentul de lansare a participat și președintele Turciei.

2. Președinte... (erdogan_lanare_submarin_tcg_piri_reis_17645400.jpg)

Foto: Președintele turc Erdogan, în timpul discursului din cadrul ceremoniei de lansare a submarinului turc TCG Piri Reis. Sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia

Acest prim submarin a fost botezat - TCG Piri Reis. În cadrul aceleiași ceremonii, Turcia a început oficial și construcția următorului submarin, TCG Hizir Reis.

Dar de atunci situația s-a schimbat în plan geopolitic. Implicarea Turciei în conflictele din Siria și Libia, nerespectarea embargoului cu privire la transportul de arme în Libia, dar și conflictul cu Grecia și Cipru în Mediterana de Est, au făcut ca unii politicieni de la Berlin să ceară blocarea de îndată a acestui contract cu privire la construcția de submarine.

Iar amenințările Uniunii Europene cu sancțiuni împotriva Turciei ar putea pune în pericol cooperarea dintre Ankara și concernul german ThyssenKrupp.

 

Demers politic în Bundestag pentru a rupe acordul dintre Germania și Turcia cu privire la construirea de submarine moderne

 

Partidul Verzilor din Germania, cel care la ultimele parlamentare din 2017 a obținut aproximativ 9% din sufragiile electorale, a depus o moțiune în Bundestag pentru a încheia colaborarea dintre nemți și turci cu privire la construcția de submarine moderne.

„Este iresponsabil faptul că Germania continuă acordul cu Turcia privind submarinele, în timp ce președintele Erdogan amenință cu acțiuni militare Grecia, un alt stat membru NATO, ignoră drepturile omului, statul de drept și democrația”, a explicat Katja Keul, expert în securitate în cadrul partidei ecologiste în Der Spiegel, citat de francezii de la Opex360

În orice caz, în acest demers, Verzii vor avea și sprijinul partidelor de stânga, inclusiv SPD, care face parte din coalția guvernamentală. Sursa citată subliniază că liderul social-democraților din Bundestag, Rolf Mutzenich, și-a accentuat criticile cu privire la livrarea de echipamente militare germane către Turcia, punând chiar la îndoială apartenența turcilor la NATO. Amintim că același lucru a fost făcut și de fostul preşedinte francez Francois Hollande.

CITEȘTE ȘI: Germania închide ochii la acţiunile militare ale Turciei. Berlinul a aprobat livrări de armament către Ankara

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel