Consolidarea infrastructurilor critice, pe agenda reuniunii miniştrilor apărării din NATO | Stoltenberg: Urmărim îndeaproape toate incidentele care pot constitui un atac hibrid

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Miniştrii apărării din NATO participă miercuri şi joi la o reuniune în cadrul căreia vor discuta despre nevoia consolidării apărării aliate şi a protejării infrastructurilor critice, după recentele atacuri asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi 2, în timp ce ţările alianţei vor continua în paralel să ofere sprijin Ucrainei, transmite EFE.

''Ne vom trece în revistă progresele în ceea ce priveşte consolidarea capacităţii de disuasiune şi apărare a NATO. Vom spori şi mai mult protecţia infrastructurilor noastre critice, în contextul sabotajului asupra oleoductelor Nord Stream'', a declarat în ajun, într-o conferinţă de presă, secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg.

Politicianul norvegian a amintit că alianţa atlantică şi-a dublat prezenţa în Marea Baltică şi în Marea Nordului, cu peste 30 de nave, care sunt sprijinite de avioane de patrulare maritimă şi submarine. Totodată, ţările aliate îşi sporesc securitatea în jurul infrastructurilor critice şi a capacităţii lor de intelligence.

Stoltenberg a afirmat că NATO urmăreşte ''îndeaproape toate incidentele care pot constitui un atac hibrid sau cibernetic împotriva aliaţilor din NATO'' şi că alianţa este pregătită ''să ia toate măsurile necesare dacă va fi cazul'', care vor depinde de ''caracteristicile atacului'' şi care ''pot activa articolul 5'' de apărare colectivă.

În orice caz, ''nu vom oferi niciodată adversarilor noştri potenţiali privilegiul de a defini cu precizie unde se află pragul (de activare a) articolului 5: aceasta va fi o decizie pe care o vom lua ca aliaţi, ţinând cont de contextul exact, situaţia specifică cu care ne confruntăm, dacă se produce un atac hibrid sau unul cibernetic împotriva unui aliat din NATO''.

Totodată, Stoltenberg a anunţat că la reuniunea ministerială de miercuri şi joi vor fi luate ''decizii pentru a spori rezervele de muniţii şi echipamente'' şi şi-a exprimat convingerea că procesul de planificare a apărării NATO poate fi folosit pentru ''a furniza industriei cereri pe termen lung de care este nevoie pentru impulsionarea producţiei''.

Ţările aliate ar putea face comenzi şi achiziţii comune şi ar putea negocia împreună preţurile cu industria militară.

Este preconizat ca ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, să ia parte la discuţii atât în cadrul grupului de contact pentru Ucraina, condus de secretarul apărării american, Lloyd Austin, şi care se va întruni înaintea reuniunii NATO, cât şi la o cină de lucru cu miniştrii apărării din NATO, miercuri seară.

''Împreună vom aborda necesităţile urgente ale Ucrainei'', a declarat marţi Stoltenberg.

Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a afirmat la rândul ei, într-o conferinţă de presă, că Washingtonul analizează ''în mod constant'' nevoile militare ale Ucrainei şi coordonează activităţile grupului de contact pentru a pune resursele ''cât mai repede este omeneşte posibil'' la dispoziţia armatei ucrainene.

În opinia lui Smith, preşedintele rus Vladimir Putin ''eşuează în privinţa îndeplinirii obiectivelor sale strategice pe teren''.

Joi, secretarul general al NATO va prezida o reuniune a Grupului de Planificare Nucleară pentru a discuta ''periculoasa retorică nucleară'' a Rusiei şi rolul capacităţii nucleare a NATO în menţinerea păcii şi descurajarea agresiunii.

În fine, săptămâna viitoare, NATO va realiza un exerciţiu de descurajare planificat cu mult timp în urmă, ''Steadfast Noon'', un ''antrenament de rutină, care are loc în fiecare an pentru a menţine descurajarea noastră sigură, protejată şi eficientă'', a declarat Stoltenberg.

''Ne aşteaptă o iarnă grea. De aceea, este cu atât mai important ca America de Nord şi Europa să continue să fie unite în privinţa sprijinului acordat Ucrainei şi a apărării popoarelor noastre'', a încheiat Stoltenberg.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel