Conflict Transnistria. Expert de la Chișinău, despre interesele Rusiei

Tudor Curtifan / 11 mai 2018 / 13:48
transnistria
transnistria

Ion Leahu, fostul membru al delegației moldovene în Comisia Unificată de Control, a vorbit despre situația din Transnistria.

Expertul de la Chișinău spune că nu are argumente în ceea ce privește o activizare a intereselor Federației Ruse pe tema transnistreană, dar acțiunea Rusiei este un răspuns la evoluțiile Bucureștiului.

„Nu am argumente pentru a constata o activizare a Federaţiei Ruse pe tema transnistreană. Aceast interes este constant, şi dacă apar câteva semne exterioare referitor la proces, ele sunt condiţionte de conjunctură. 

În acest moment Moscova este limitată de factorul financiar, factor, care a influenţat mult modul în care a reacţiona la schimbările în regiune. Anterior, Moscova îşi putea permite livrarea către Tiraspol a o 100, 200 milioane dolari anual, pentru a-şi asigura devotamentul indiscutabil a populaţiei.

Apoi aceste tranzacții au devenit din ce în ce mai greu de suportat pentru Rusia, fiind agravate şi de delapidările masive, comise de către fostul lider transnistrean Igor Smirnov şi familia acestuia. Rusia reduce din asistenţa financiară.

Nu cu mult timp în urmă, Moscova încuraja Tiraspolul să urgenteze aplicarea în teritoriul transnistrean a legislaţiei Federației Ruse. Evident, acțiunea este un răspuns la evoluţiile Bucureştiului în raport cu blocul nord-atlantic şi a Chişinăului cu Bruxelles-ul”, consideră Ion Leahu.

[citeste si]

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy