Dronele FPV - armele care au schimbat războiul modern: Ucraina, plan ambiţios pentru dezvoltarea unei versiuni controlate prin inteligenţă artificială

S.I. Catalin |
Data publicării:

Ghidarea autonomă poate crește semnificativ eficacitatea dronelor ca arme pe câmpul de luptă. Evoluția în domeniul producției de drone, în special a dronelor FPV, nu se rezumă la creșterea vitezei de producție și a cantităţii livrate. Dronele de mici dimensiuni, precum și focoasele pe care le transportă, au nevoie, de asemenea, de îmbunătățiri. Una dintre modalitățile de îmbunătăţire a performanțelor acestei clase de arme în luptă este introducerea unui software modern bazat pe inteligență artificială.

Industria de apărare ucraineană se asigură că această direcție de dezvoltare primește atenția pe care o merită, după cum reiese dintr-un interviu realizat de publicaţia ucraineană Defense Express cu Valerii Borovik, președintele consiliului de administrație al conglomeratului "New Energy of Ukraine" şi comandantul în exercițiu al unei unități speciale de operatori de drone de atac.

,,Urmărirea țintei şi alegerea țintei cu ajutorul inteligenței artificiale: toate acestea reprezintă provocarea pe care și-a asumat-o compania noastră, și nu doar [compania noastră]", a declarat Borovik.

În special, una dintre companiile conglomeratului, numită First Contact, efectuează testele ale unui produs care dă rezultate promițătoare și care ar putea apărea în curând pe front, a împărtășit Borovyk.

,,Am finalizat împreună cu una dintre unitățile de luptă ceea ce le trebuia - [o dronă] cu inteligență artificială, și nu doar cu inteligență artificială, ci și cu un sistem special de comandă", a precizat el.

Anterior, Defense Express a raportat planurile Ucrainei de a produce un milion de drone FPV în 2024, un obiectiv considerat realizabil de un înalt oficial ucrainean din domeniul securității. În plus, Ministerul Industriilor Strategice din Ucraina a declarat că, în prezent, există peste 50 de companii de stat și private care dezvoltă și produc muniții specifice pentru drone, cu o greutate cuprinsă între 300 de grame și 10 kg.

 

Dronele de tip FPV au remodelat dinamica războiului modern

 

Utilizarea dronelor ieftine a devenit crucială, ceea ce a condus la provocări precum necesitatea unor sisteme avansate de control. În pofida eficacității lor, Ucraina s-a confruntat cu dificultăți în achiziționarea unui număr suficient de drone, ceea ce a determinat eforturile de a produce componente pentru dronele de război pe plan intern. 

Utilizarea unor drone ieftine pe front din Ucraina remodelează dinamica războiului modern, oferind Kievului un mijloc eficient din punct de vedere al costurilor pentru a contracara un adversar mai mare și mai avansat din punct de vedere tehnologic.

Ucraina folosește un număr foarte mare de drone pe linia frontului, angajându-se într-un războiul electronic cu Rusia. Piloții ucraineni de drone colaborează cu NATO pentru a împărtăși cunoștințe lor despre caracteristicile războiului electronic modern. 

''Războiul dronelor'' se întinde pe aproximativ 1.000 km de-a lungul liniilor de front, prezentând o luptă de-a șoarecele și pisica cu intre forțele ucrainene și cele rusești.

Ucraina dezvoltă în mod constant o "armată sofisticată de drone" pentru a-și spori capacitățile militare, alocând peste 1 miliard de dolari pentru acest proiect. Strategia Ucrainei cu proiectul  ''Army of Drones'' se concentrează pe purtarea unui război cu drone eficient din punct de vedere al costurilor în comparație cu armamentul tradițional.

Confruntându-se cu o armată care are mult mai multe resurse militare, Ucraina folosește dronele ca o contramăsură strategică. Eforturile depuse de Kiev în ultima perioadă includ relaxarea legislaţiei pentru importul anumitor produse și eliminarea taxelor. Toate aceste măsuri vor ajuta la  extinderea rapidă a producției pentru a satisface cererea tot mai mare de drone în prima linie a frontului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel