Compania SAAB, dezamăgită că de aproape opt ani nu reuşeşte să vândă niciun avion JAS 39E/F Gripen

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Compania suedeză SAAB a recunoscut că este profund nemulţumită de faptul că avionul JAS 39 Gripen nu a înregistrat un real succes la export, a precizat Micael Johansson, președintele și directorul general al SAAB. De aproape opt ani de zile compania SAAB se chinuie să vândă cea mai recentă versiune a avionului Gripen. Acesta a pierdut de multe ori în faţa lui F-35 în state care au derulat în ultimii ani programe de achiziţii pentru forţele lor aeriene.

Potrivit acestuia, avionul de vânătoare JAS 39 Gripen nu îndeplineşte multe dintre așteptările pe care compania SAAB le avea în privinţa contractelor de vânzare, dând vina pe factorii politici și subliniind că nu caracteristicile aeronavei erau de vină.

Gripen reprezintă un avion de vânătoare foarte ușor, într-o clasă sub categoria de avioane ușoare standard, cum ar fi F-16 american sau Rafale francez, și comparabil cu Tejas indian și JF-17 sino-pakistanez.

Versiuni şi actualizări mai vechi ale avionului Gripen au fost exportate în Republica Cehă, Africa de Sud și Thailanda și închiriate Ungariei.

Cu toate acestea, niciuna dintre aceste țări nu pare să fie interesată de cea mai recentă versiune a avionului Gripen, JAS 39E/F.

Versiunea JAS 39E/F Gripen nu a înregistrat nicio vânzare în aproape opt ani, de la semnarea în 2014 a unui contract de 5,44 miliarde de dolari pentru 36 de avioane de luptă Gripen, destinat înzestrării Forțelor Aeriene Braziliene.

De asemenea, versiunea JAS 39E/F a fost de multe ori oferta companiei SAAB la licitaţiile pentru programele de înzestrate derulate de mai multe state europene, dar a pierdut în faţa lui F-35. Câteva state care au ales F-35 şi nu Gripen sunt: Danemarca, Finlanda, Elveția, Polonia, Norvegia și Olanda, dar şi Canada - acest avion de luptă nereușind să câștige niciun contract atunci când a concurat cu aeronava americană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel