Compania rusească Sukhoi a brevetat noul avion cu un singur motor Checkmate. Primul zbor al aeronavei așteptat în 2023

Ionel Copcea |
Data publicării:
LTS „Checkmate”, noul avion de generația a V-a al Rusiei.
LTS „Checkmate”, noul avion de generația a V-a al Rusiei.

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 24.03.2022, că societatea Sukhoi a brevetat noul avion tactic ușor cu un singur motor, cunoscut sub denumirea de Checkmate.

,,Data începerii perioadei de valabilitate a brevetului: 19.07.2021. Data înregistrării: 23.03.2022. Invenția se referă la domeniul aviației, în special la avioanele tactice ușoare, cu vizibilitate redusă pe radare”, se arată în textul brevetului publicat de Serviciul Federal pentru Proprietate Intelectuală din Rusia.

De asemenea, în brevet se menționează că Checkmate va avea coada în formă de V, iar admisia aerului va fi situată în partea inferioară a fuzelajului. Rezultatul tehnic al aspectului patentat al aeronavei constă în creșterea stabilității și controlabilității avionului de vânătoare, fără a compromite performanța vizibilității reduse pe radare.

Avionul tactic ușor Checkmate a fost prezentat pentru prima dată la salonul de aviație MAKS-2021. Prima apariție în străinătate a noii aeronave s-a produs la Dubai Airshow-2021 din Emiratele Arabe Unite.

Potrivit producătorului, Checkmate include cele mai avansate dezvoltări în domeniu, inclusiv o arhitectură deschisă pentru amenajări în interesul clientului și tehnologii unice de inteligență artificială.

Aeronava este realizată cu utilizarea tehnologiei stealth și va dispune de un compartiment interior pentru armamente aer-aer și aer-sol. Sarcina utilă va depăși șapte tone, iar avionul va putea să lovească simultan până la șase ținte. Viteza aeronavei cu un singur motor va fi de 1,8 Mach, iar autonomia de luptă de 3.000 de kilometri.

După cum a mai anunțat recent designerul companiei Sukhoi, Mikhail Nikitushkin, Checkmate va primi o versiune modificată a motorului AL-41F1 (Produs 117). Acesta va fi adaptat pentru o aeronavă cu un singur motor, în scopul creșterii fiabilității.

Primul zbor al avionului de vânătoare Checkmate este planificat pentru anul 2023, iar producerea în serie a acestuia va începe în 2025.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel