Compania General Dynamics prezintă în România vehiculul de luptă pentru infanterie ASCOD

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu

În cadrul debutului expoziției BSDA 2022 (BLACK ŞEA DEFENSE & AEROSPACE), Compania General Dynamics European Land Systems (GDELS) a adus în România un vehiculul de luptă pentru infanterie în cea mai modernă versiune, ASCOD 42.

Black Sea Defense & Aerospace 2022 are loc la Romaero Băneasa în perioada 18-20 mai. E prima ediție a mult așteptatei expoziții de tehnică militară, după ce în 2020 ea nu a avut loc în contextul pandemiei de COVID-19. Ultima ediție a BSDA a avut loc în 2018.

GDELS operează în mai multe țări din Europa. În prezent, atât Slovacia, cât și Republica Cehă sunt interesate să achiziţioneze un nou vehicul de luptă pentru infanterie. GDELS oferă vehiculul său ASCOD ambelor țări ca parte a licitaţiilor organizate pentru programele de modernizare ale armatelor celor două ţări. Poate pe viitor, de ce nu, România ar putea fi şi ea interesată de un nou vehicul de luptă pentru infanterie care să înlocuiască MLI-84.

Compania General Dynamics descrie vehiculul de luptă ASCOD 42 ca fiind o platformă modernă.  ASCOD 42 ca vehicul de luptă pentru infanterie are o greutate standard de 38 t, maxim poate ajunge până la 42 t. Potrivit descrierilor, 19 t din greutatea totală a vehiculului este rezervat armelor și muniției.

Rezistența balistică a ASCOD 42 atinge nivelul 5 conform standardului STANAG 4569 și nivelul 4a / b împotriva minelor. În ciuda durabilității sale ridicate și a capacității mari de încărcare, ASCOD 42 se caracterizează prin dimensiuni care permit să fie transportat fără probleme pe șosea sau pe calea ferată. De asemenea, ASCOD 42 poate fi echipat cu diverse sisteme de arme, turele și stații de arme.

Pentru procedura de selecție în cardul programului de înzestrare al armatei cehe, vehiculul ASCOD 42 este echipat cu turela israeliană Elbit MT-30 MK2, în timp ce această turelă există și într-o variantă fără pilot.

ASCOD poate utiliza o varietate de tunuri de la diferiți producători, variind de la calibru 25 mm la 120 mm calibru, precum și rachete antitanc ghidate. Cu un design robust, greutatea brută a vehiculului ASCOD variază de la 30 la 45 de tone, cu diferite opțiuni de motorizare care depășesc 1.000 CP și cu suficientă rezervă de sarcină utilă pentru viitoarele modernizări. 

Configurarea vehiculului echipat cu turelă permite transportul a opt soldați, acesta fiind una dinte cerinţele armatei cehe. Armamentul principal al vehiculului este format dintr-un tun ATK Mk44 Bushmaster II de calibru 30 mm și o mitralieră de 7,62 mm. În plus, în turela MT-30 MK2 este ascuns un lansator retractabil pentru două rachete ghidate antitanc Spike, care sunt, de asemenea, utilizate şi pe vehiculele de luptă Pandur II 8 × 8 ale armatei cehe.

Familia de vehicule blindate de luptă ASCOD este produsul unui acord de cooperare între compania austriacă Steyr-Daimler-Puch AG și compania spaniolă Santa Bárbara Sistemas (ambele companii sunt acum divizii ale General Dynamics ).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel