România, după comentariul ambasadorului chinez despre suveranitatea țărilor fostei URSS: Declarația este inacceptabilă / Beijingul clarifică

Armata rusă, defilând în Piața Roșie la a 77-a paradă militară dedicată Zilei Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial. Sursă foto: Kremlin
Armata rusă, defilând în Piața Roșie la a 77-a paradă militară dedicată Zilei Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial. Sursă foto: Kremlin

Statele baltice Estonia, Letonia și Lituania au fost printre primele care și-au exprimat duminică consternarea față de comentariile ambasadorului Chinei la Paris, care pun sub semnul întrebării suveranitatea fostelor țări sovietice precum Ucraina, a informat Reuters.

Întrebat dacă Crimeea face sau nu parte din Ucraina, ambasadorul chinez Lu Shaye a declarat vineri televiziunii franceze că Crimeea face parte din Rusia și că fostul lider sovietic Nikita Hrușciov a oferit-o Ucrainei. 

Mai mult, ambasadorul chinez a făcut referire și la poziția, din punct de vedere al dreptului internațional, a statelor care au făcut parte din fosta URSS.

„Țările fostei URSS nu au un statut real în dreptul internațional, deoarece nu există un acord internațional care să le materializeze statutul de suveranitate”, a adăugat Lu Shaye.

 

Reacțiile statelor UE

 

Prezent la reuniunea Consiliului Afaceri Externe al UE, ministrul Aurescu a condamnat comentariile ambasadorului chinez.“Voi exprima astăzi – ceea ce fac și acum – condamnarea fermă a declarațiilor ambasadorului chinez la Paris, care pun sub semnul întrebării suveranitatea statelor care și-au câștigat sau și-au recâștigat independența după disoluția Uniunii Sovietice. Asemenea declarații sunt inacceptabile și contravin Cartei ONU.”

Franța a răspuns duminică exprimând „solidaritatea deplină” cu toate țările aliate afectate, despre care a spus că și-au câștigat independența „după decenii de opresiune”. 

„Mai exact, Ucraina a fost recunoscută la nivel internațional în interiorul granițelor sale, inclusiv Crimeea, în 1991. A fost recunoscut de întreaga comunitate internațională, inclusiv de China”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Franței.

Cele trei state baltice, care făceau parte din Uniunea Sovietică, au reacționat în același mod ca și Franța.

 

Clarificările Beijingului

 

Întrebat dacă poziția lui Lu reprezintă poziția oficială a Chinei, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Chinei, Mao Ning, a spus că Beijingul respectă statutul fostelor state membre sovietice ca națiuni suverane în urma prăbușirii Uniunii Sovietice.

Declarația ei părea a fi un efort de a se distanța de comentariile lui Lu și de a reduce tensiunea cu Bruxelles-ul.

China a fost „obiectivă și imparțială” în problemele de suveranitate, a spus ea.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel