Cîţu: România va continua să fie un susţinător ferm al suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei

DefenseRomania Team |
Data publicării:

România a fost şi va continua să fie un susţinător 'ferm' al suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi rămâne 'ferm' angajată în implementarea politicii de nerecunoaştere a anexării 'ilegale' a Crimeii de către Federaţia Rusă, a declarat, luni, la Kiev, premierul Florin Cîţu, la deschiderea Summitului de lansare a Platformei internaţionale Crimeea.

'Este o plăcere să fiu la Kiev şi să particip la acest eveniment important atât pentru Ucraina, cât şi pentru comunitatea internaţională. Profit de această ocazie pentru a anunţa că, astăzi, România se alătură Platformei internaţionale a Crimeii. După cum ştiţi, România a fost şi va continua să fie un susţinător ferm al suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. În acelaşi timp, România rămâne ferm angajată în implementarea politicii de nerecunoaştere a anexării ilegale a Crimeii de către Federaţia Rusă', a afirmat Cîţu, potrivit Agerpres.

Potrivit premierului, România susţine aspiraţiile Ucrainei de a deveni membru al comunităţii europene şi euro-atlantice.

'România a fost primul stat membru UE care a ratificat Acordul de asociere între UE şi Ucraina. De asemenea, Summitul NATO de la Bucureşti a recunoscut dreptul Ucrainei de a deveni membru al Alianţei, atunci când vor fi îndeplinite condiţiile.

Ştim din propria noastră experienţă că realizarea acestor obiective necesită viziune, sprijin public solid şi voinţă politică. Ca ţară vecină şi partener al Ucrainei, încurajez puternic conducerea politică a Ucrainei să accelereze reformele economice şi sociale necesare, pentru a realiza transformarea democratică a societăţii şi prosperitatea ei pe termen lung.

Dividendele vor fi împărţite întregii societăţi ucrainene, inclusiv către minoritatea română care locuieşte în Ucraina, şi vor contribui la încurajarea armoniei sociale, a stabilităţii şi a prosperităţii', a subliniat Cîţu.

El a adăugat că răspunsul la provocările la adresa stabilităţii şi securităţii regionale în regiunea Mării Negre este întărirea democraţiilor din această zonă şi de încurajare a dialogului şi cooperării.

'Suntem extrem de conştienţi de provocările şi ameninţările actuale la adresa valorilor noastre şi a stabilităţii şi securităţii regionale cu care ne confruntăm în regiunea Mării Negre. Summitul de astăzi este o dovadă clară.

Aceste provocări pot fi întâmpinate doar prin răspunsuri principiale şi consecvente, prin consolidarea rezistenţei noastre şi aprofundarea cooperării noastre.

Cel mai eficient răspuns pe care îl putem oferi este prin întărirea democraţiilor noastre, prin susţinerea deplină a drepturilor şi libertăţilor de bază pentru fiecare cetăţean, indiferent de originea lor, prin asigurarea funcţionării corespunzătoare a instituţiilor publice şi a statului de drept.

Împotriva provocărilor comune trebuie să demonstrăm solidaritate şi să încurajăm dialogul şi cooperarea', a evidenţiat Florin Cîţu.

Prim-ministrul a subliniat că România a depus eforturi 'consistente' pentru a dezvolta o agendă bilaterală pozitivă şi reciproc avantajoasă cu Ucraina. 'Sunt încrezător că diferenţele pot fi rezolvate dacă le abordăm în mod constructiv, cu deschidere, având mereu în minte că împărtăşim aspiraţii, interese strategice şi valori comune. Am încredere că acest spirit ne va ghida şi pe viitor cooperarea.

Doresc mult succes Ucrainei în coordonarea activităţilor Platformei internaţionale Crimeea', a transmis el. Premierul Florin Cîţu va avea la Kiev şi o întrevedere cu omologul ucrainean, Denys Shmyhal, şi va participa la dejunul de lucru oferit de preşedintele Volodymyr Zelensky, cu prilejul Summitului inaugural al Platformei Crimeea.

De asemenea, el are programată o întrevedere cu Jennifer Granholm, secretarul pentru Energie al SUA. Prim-ministrul Florin Cîţu este însoţit de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel