Cine și-ar fi imaginat că Serbia își va face propriile rachete de croazieră? (Foto)

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a efectuat recent o vizită în Serbia, în timpul căreia a discutat, printre altele, despre posibilele perspective de cooperare în domeniul apărării între cele două țări. 

În cadrul acestor evenimente, potrivit presei azere, a avut loc şi prezentarea mai multor echipamente și arme pe care industria de apărare sârbă le produce deja sau care sunt în proces de dezvoltare. Printre sistemele prezentate delegaţiei azere s-au numărat o "rachetă-bombă" sau un un echivalent al GLSDB numit Kosava-1 și rachete de croazieră Vila-1 și Vila-2.

Analiştii publicaţiei DefenseExpress precizează că, până cum, ar fi fost greu de imaginat că Azerbaidjanul ar fi interesat de rachete din Serbia, deoarece înainte Baku a semnat mai multe acorduri în domeniul apărării cu Turcia și Israel. Dar acest lucru s-a întâmplat deja, așa că merită să analizăm aceste dezvoltări de rachete pe care le are Serbia.

Prima prezentare oficială a rachetelor sârbești Vila-1 și Vila-2 a avut loc în cadrul expoziției de tehnica militară Partner 2023, în luna septembrie a acestui an, la Belgrad, iar toate etapele de dezvoltare pentru aceste proiecte ar trebui să fie finalizate în 2-3 ani.

Caracteristica principală și comună a Vila-1 și Vila-2 este că aceste rachete de croazieră subsonice ar trebui să urmeze un sistem de navigație inerțială, dar țintirea ar trebui să se facă cu ajutorul unei stații optoelectronice.

Aceste rachete au rază de acțiune de până la 300 de kilometri, o viteză de zbor de 0,75-0,8 Mach, o durată de zbor de până la o jumătate de oră și o greutate a focosului de până la 300 de kilograme.

Diferența constă în faptul că Vila-1 are o greutate la lansare de 1.000 de kilograme și este proiectată pentru a fi lansat de pe platforme terestre și maritime, în timp ce Vila-2 are o greutate de lansare la 750 de kilograme și este destinat lansării de pe platforme aeriene.

În ceea ce privește echivalentul sârbesc al GLSDB, Kosava-1, merită evidențiate următoarele caracteristici.

Kosava-1 este un sistem sârb de rachete multifuncționale cu rază lungă de acțiune, bazat pe versiunea îmbunătățită a rachetei Oganj. Sistemul de rachete Kosava-1 a fost dezvoltat în principal pentru atacuri împotriva tancurilor, vehiculelor blindate, fortificațiilor, posturilor de comandă, elicopterelor care zboară la joasă altitudine, navelor de coastă, facilitaţilor militar industriale și podurilor, aflate la o distanță de 50 km.

Greutatea totală a rachetei Kosava-1 este de aproximativ 300 de kg, dintre care focosul de tip exploziv cu fragmentare are o greutate de 100 kg.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel