Cinci aspecte care indică că Rusia se află probabil în spatele sabotajului industrial de la Nord Stream

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Postul american de televiziune Fox News a enumerat cinci motive care ar indica că Rusia se află în spatele sabotajului industrial de la Nord Stream. Potrivit sursei citate, militari ruși au studiat de mult timp modalități de a ținti ataca elemente de infrastructură critica/civilă.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a respins joi acuzațiile Ucrainei potrivit cărora Rusia s-ar afla în spatele scurgerilor de gaze din gazoductul Nord Stream, calificându-le drept un act de "terorism".

După ce NATO a condamnat acest incident pe care l-a calificat ca fiind un act de sabotaj, directorul Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse, Serghei Narîșkin, a declarat că Moscova are dovezi că Occidentul este cel care a sabotat gazoductul Nord Stream.

 

Cinci motive pentru care Rusia este, probabil, statul care a orchestrat acest sabotaj

 

Potrivit Fox News, confruntându-se cu o potențială înfrângere în Ucraina, Putin este disperat să inverseze situaţia de pe câmpul de luptă, recurgând la o escaladare a conflictului. Astfel, aceste ar putea încerca să constrângă SUA și Europa să înceteze să mai furnizeze armament Ucrainei. Rezultatul conflictului din Ucraina este o problemă existențială pentru el personal și pentru Rusia. Rusia consideră Ucraina, alături de alte state ex-sovietice, ca făcând parte din perimetrul său strategic de securitate. Putin a declarat deja că aderarea Ucrainei la NATO reprezintă o "linie roșie". 

Riscul pentru Putin ca Ucraina să adere la NATO este mai mare decât cel de a fi condamnat de NATO ca sponsor al terorismului industrial. Frustrat de faptul că nu este luat în serios, Putin este disperat să transmită ceea ce el crede că este un mesaj clar.

 

Operațiune Strategică de Distrugere a Infrastructurii Critice

 

În al doilea rând, deteriorarea sau distrugerea infrastructurii critice este în concordanță cu conceptul de luptă al Rusiei numit ''Operațiune Strategică de Distrugere a Infrastructurii Critice a Adversarului'' (SOPKVOP, în limba rusă). Strategii ruși au petrecut zeci de ani conceptualizând modalități de a contracara superioritatea SUA și a NATO într-un conflict despre care au concluzionat că este inevitabil.

Destinate pentru a fi folosite pe tip de război, operațiunile de tip SOPKVOP pot fi desfășurate și pe timp de pace pentru a "destabiliza situația socială și politică a adversarului" și pentru a pune presiune psihologică pe adversar pentru a-l convinge să renunțe la luptă. 

În al treilea rând, strategii militari ruși au reflectat la un scenariu în care Rusia ar viza infrastructura civilă a adversarilor săi în timpul unui conflict. Unul dintre obiective fiind distrugerea unui "număr mic de ținte cheie interconectate" care sunt vitale pentru funcționarea statului, iar acest lucru, cel puţin la nivel teoretic, ar provoca "prăbușirea întregului sistem".

În 2012, strategii ruși au analizat un accident produs în 2001 în Statele Unite, în care a fost implicat un tren care transporta materiale chimice periculoase și care a deraiat de pe șine într-un tunel din Baltimore. Accidentul a spart o conductă de apă, provocând o inundație de un metru și jumătate care a perturbat sistemele de transport și de telecomunicații din Baltimore. Au urmat perturbări ale transportului feroviar și auto pe întregul coridor Baltimore-New York.

"Scoaterea din funcțiune a unor părți din infrastructura civilă a adversarului", au susținut strategii ruși, va produce efecte distructive în cascadă, "afectând economia, asistența medicală, apărarea și securitatea întregului stat".

 

Rusia - flotă de submarine care are rolul să îndeplinească un set de ''misiuni speciale'' pe fundul mărilor şi oceanelor

 

În al patrulea rând, Rusia este una dintre foarte puținele țări care are capacitatea de a întrerupe conductele Nord Stream care transportă gazul rusesc către Europa. De asemenea, Rusia a investit în capacități de război submarin. Este singura țară, potrivit Institutului Naval al SUA, care are o flotă de submarine care are rolul să îndeplinească un set de ''misiuni speciale'' pe fundul mărilor şi oceanelor, în timp ce capacitățile de război antisubmarin ale SUA și ale altor state Europene s-au diminuat de la sfârșitul Războiului Rece.

În al cincilea rând, Putin nu are nevoie de Nord Stream pe termen scurt, deoarece nici conducta 1 și nici conducta 2 nu aduc momentan venituri. Moscova a închis Nord Stream 1 la sfârșitul lunii august, susținând că sancțiunile economice americane și europene au făcut imposibilă întreținerea. Nord Stream 2 nu a devenit niciodată operațional, Germania refuzând certificarea sa. Dimpotrivă, scoaterea din funcţiune a Nord Stream din servește obiectivului lui Putin şi ale propagandei de la Kremlin - europenii trebuie să sufere la iarnă şi să îngheţe de frig.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel