CIA: Rusia oferă Iranului sprijin în dezvoltarea de noi rachete, iar la schimb primeşte arme

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Dronă iraniană Shahed 136. Foto: The Washington Institute
Dronă iraniană Shahed 136. Foto: The Washington Institute

Este posibil ca Iranul să furnizeze muniție Federației Ruse în schimbul asistenței în dezvoltarea de rachete, a precizat William Burns, directorul Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA), într-un interviu acordat CBC News.

William Burns a subliniat că alianța dintre Rusia și Iran se dezvoltă rapid și că aceasta este o situație "îngrijorătoare".

"Ei bine, se mișcă destul de rapid într-o direcție foarte periculoasă în acest moment, în sensul că știm că iranienii au furnizat deja sute de drone rușilor, pe care le folosesc pentru a provoca durere asupra civililor ucraineni și a infrastructurii civile ucrainene. Știm că au furnizat, știți, muniție pentru artilerie și pentru tancuri'', a declarat Burns.

William Burns a precizat că CIA a văzut, de asemenea, semne că Rusia oferă asistență Iranului în programul său de rachete și că ia în considerare furnizarea de avioane de vânătoare în schimbul asistenței militare pentru un război împotriva Ucrainei.

Anterior, The Wall Street Journal a relatat că Rusia și Iranul au luat în considerare posibilitatea de a construi o uzină pentru producția de UAV-uri de luptă în orașul Elabuga din Tatarstan.

Potrivit acestora, la începutul lunii ianuarie, delegația iraniană a vizitat Rusia. Aceștia au examinat locul în care va fi construită uzina și au convenit asupra detaliilor proiectului.

În plus, ambele țări au ca obiectiv crearea unei versiuni îmbunătățite a dronei kamikaze Shahed-136. Se preconizează că noua versiune a UAV-ului va putea dezvolta o viteză mai mare decât cea actuală.

De asemenea, Iranul ar putea aduce în Rusia noile drone de luptă Shahed-191 și Shahed-129, a precizat anterior The Guardian.

Pentru furnizarea de noi drone către Rusia, Iranul ar folosi transportul maritim și aeronave ale companiei aeriene de stat. Utilizarea dronelor Shahed-191 și Shahed-129 nu a fost încă înregistrată în Ucraina.

În 2022, armata ucraineană a reușit să captureze o dronă multifuncțională Mohajer-6 de fabricație iraniană folosită de ruși.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel