China vrea să pună mâna pe industria aerospaţială ucraineană

S.I. Catalin / 31 aug 2019 / 00:01

Compania chineză Skyrizon Aviation Industry este interesată să cumpere peste 50% din actiunile societăţii ucrainene Motor Sich (producătoare de motoare pentru avioane şi elicoptere civile şi militare), iar ambasadorul Chinei la Kiev a cerut,  in cursul zilei de astazi, Statelor Unite să nu se amestece în treburile interne al Ucrainei.

Ambasadorul chinez Du Wei a declarat, vineri, că Statele Unite ar trebui să nu se implice în treburile interne ale Ucrainei, după ce consilierul american pentru Securitatea Naţională, John Bolton, a afirmat că ţara riscă să intre în orbita Beijingului, a precizat agenţia de ştiri Reuters, citată de UNIAN.

Reacţia diplomatului chinez vine după ce consilierul americana afirmat că Ucraina ar trebui să evite să fie ademenită în orbita intereselor Beijingului, acuzând China că foloseşte aşa-numita „diplomaţie a datoriilor".

Bolton a făcut această declaraţie în timpul vizitei efectuate la Kiev şi avertismentul său vine în timp ce China încearcă să achiziţioneze societatea Motor Sich, o importantă companie ucraineană din sectorul aeronautic.

,,Am transmis îngrijorările noastre în legătură cu (...) practici comerciale neloiale ale Chinei, ameninţări la adresa securităţii naţionale pe care le-am văzut în SUA'', a mai spus consilierul lui Trump în timpul unei conferinţe de presă în capitala ucraineană.

 

Tot în aceeaşi vizită oficială din Ucraina, John Bolton, consilierul pentru securitate naţională al SUA, a acuzat China că a furat planurile avionul de vânătoare F-35.


Compania chineză Skyrizon Aviation Industry Investment a semnat în anul 2016 un acord pentru achiziţia unui pachet de acţiuni în cadrul societăţii Motor Sich (producătoare de motoare pentru avioane şi elicoptere civile şi militare), dar înţelegerea a fost blocată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) la începutul anului 2018, care au deschis o investigaţie pentru un presupus sabotaj privind planurile firmei de a transfera tehnologie prin deschiderea unei fabrici în China.

A urmat un proces şi justiţia a decis că acele acţiuni pot fi vândute, dar contractul încă mai aşteaptă aprobarea organismului ucrainean din domeniul concurenţei.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy