China nu este capabilă să invadeze Taiwanul în viitorul apropiat. ”S-ar termina cu o dezamăgire strategică pentru armata chineză”

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Marina chineză în timpul unor exerciții din februarie 2022. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Marina chineză în timpul unor exerciții din februarie 2022. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Șeful Statului Major Întrunit al armatei americane a declarat că armata Chinei nu va fi capabilă să invadeze Taiwanul pentru o perioadă de timp, iar președintele Xi Jinping va ajunge cel mai probabil la concluzia că un atac în perioada imediat următoare ar fi un dezastru pentru China.

Lansarea unei invazii ar fi „o operație militară foarte dificil de executat și cred că va trece ceva timp până când chinezii vor avea capacitatea militară și vor fi pregătiți să o facă”, a declarat generalul Mark Milley la briefingul din 16 noiembrie de la Pentagon.

Acesta a spus că liderul chinez „poate ajunge la concluzia că un atac asupra Taiwanului în viitorul apropiat ar fi un risc excesiv și s-ar termina cu o dezamăgire strategică pentru armata chineză”.

Prin declarațiile recente, generalul din vârful ierarhiei militare a SUA reia unele din observațiile sale anterioare potrivit cărora, deși China și-ar dori să fie în măsură să desfășoare o invazie în Taiwan până în 2027, armata sa nu este încă pregătită.

Foto: Mark Milley 

Acesta a susținut că armata americană rămâne “cea mai letală forță de luptă din lume” și că “va rămâne așa și peste unu, cinci, 10 ani și chiar peste 50 de ani”, în pofida ambițiilor Chinei.

„Suntem pregătiți din punct de vedere militar. Una dintre problemele cheie acum este să ne asigurăm că Taiwanul se poate apăra și există o mulțime de lecții învățate din războiul ucrainean”, a precizat Milley.

Unul dintre lucrurile pe care oamenii le învață este că războiul pe hârtie este cu totul diferit de războiul real. Iar când sângele este vărsat, oamenii mor și tancurile adevărate sunt aruncate în aer, lucrurile stau puțin diferit”, a spus generalul.

Vorbind alături de Milley, secretarul apărării Lloyd Austin a declarat că speră ca China să își deschidă liniile de comunicare cu armata americană. Acesta și-a exprimat disponibilitatea de a se întâlni cu omologul său chinez când ambii se vor afla în Cambodgia, la întâlnirea miniștrilor apărării Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est, de săptămâna viitoare.

„Vom fi amândoi în Cambodgia în viitorul apropiat”, a declarat Austin. „Nu am niciun anunț de făcut în ceea ce privește întâlnirile programate, dar există o oportunitate acolo, așa că vom vedea cum decurg lucrurile.”

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel