China nu e Rusia. Naumescu: China va ataca doar când va fi sigură de victorie și că SUA sunt „scoase din joc”

Aviația militară a Chinei. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
Aviația militară a Chinei. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Cele două mari superputeri, SUA și China, au început deja pe mai multe paliere războiul pentru supremație. Nu puțin sunt însă experții în relații internaționale și experții militari care indică faptul că o confruntare militară între SUA și China e inevitabilă, mai devreme sau mai târziu.

La nivel militar, generalul-locotenent (ret) american Ben Hodges, fost comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR), a atras atenția că SUA și China se îndreaptă spre un conflict inevitabil, Beijingul urmând un program de înarmare fără precedent, fiind asemănător cu ceea ce făceau SUA în preajma celui de-al Doilea Război Mondial.

Înaltul general american Ben Hodges a ridicat multe sprâncene când, prezent la un eveniment în România, a estimat că până la finalul lui 2030 am putea avea o confruntare militară decisivă între SUA și China.

 

Problema Taiwanului. Forțează Xi Jinping o anexare până în 2030? Biologic timpul nu ține cu el

 

Valentin Naumescu,  profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş‑Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), se numără și el printre cei care cred că o confruntare va fi la un moment dat inevitabilă.

În cadrul uneia din edițiile emisiunii Obiectiv EuroAtlantic, profesorul Naumescu a atras atenția asupra unei fraze rostite de Xi Jinping, în cadrul Congresului XX, frază scăpată oarecum analiștilor occidentali.

Valentin Naumescu este și autorul volumului „Războiul pentru supremație SUA-China și cele cinci forțe care schimbă lumea Consecințe pentru România”. 

 „Momentul în care se va da această confruntare e foarte greu de prevăzut. Sunt câteva indicii la care trebuie să ne uităm. Pe de o parte președintele Xi Jinping și-a reînnoit mandatul în cadrul celui de-al XX-lea Congres, practic e un mandat pe viață, reușise să elimine acum 5 ani limita de două mandate impusă în 1990.

O idee importantă pe care el a spus-o și care a scăpat oarecum analiștilor din Occident e momentul discursului în care Xi Jinping spune că în mod sigur chestiunea Taiwanului nu va fi lăsată în sarcina generațiilor următoare. El leagă succesul acestui obiectiv, pe care îl consideră fundamental însăși pentru revoluția comuniste a lui Mao, de generația actuală. Xi se referă evident la generația politică actuală a liderilor chinezi.

Transmite un semnal că actuala generație comunistă chineză va trebui să rezolve problema Taiwanului. Mandatul politic nu mai e limitat în timp, dar pe de altă parte trebuie să ne gândim ce poate însemna „în timpul generației noastre”. Xi Jinping se îndreaptă spre 70 de ani și biologic vorbind ne putem gândi că în următorii 7-8-10 ani, la un moment dat, dacă va dori să-și lege numele în istoria Chinei de reunificarea și anexarea Taiwanului, ar putea să încerce această lovitură. Pentru că nu mai are timp biologic. Cred că acea aproximare pe care a făcut-o generalul Ben Hodges cu sfârșitul acestui deceniu, orizontul lui 2030, ar putea fi plauzibilă. Deoarece ea se suprapune de fapt și cu orizontul previzibil al puterilor și capacităților fizice și politice a lui Xi Jinping și actualei garnituri a Partidului Comunist Chinez”, a explicat expertul pentru DefenseRomania.

 

China nu e Rusia. Beijingul e înzestrat cu „răbdare strategică” și nu va ataca până nu va fi sigur de victorie prin scoaterea SUA din joc

 

2. Armata de ... (armata_china_jpg_88810700.jpeg)

Armata de Eliberare a Poporului, în timpul unor exerciții militare. Sursă foto: Ministerul Apărării din China

Pe de altă parte Valentin Naumescu atrage atenția că China nu e Rusia și are ceea ce se numește „răbdare strategică”. China nu va ataca până nu va fi ferm convinsă că va învinge și până nu se va asigura că SUA  nu vor apăra Taiwanul.

Deoarece un eșec ar avea consecințe uriașe pentru China și pentru întreg Partidul Comunist de la Beijing.

„Următorii 7 ani ar putea fi decisivi și ar putea plasa China în poziția de a încerca o lovitură decisivă. Pe de altă parte, trebuie spus foarte atent, e o mare deosebire între China și Rusia. China are și a avut mereu ceea ce se numește răbdare strategică. Ei măsoară altfel timpul.

Chinezii nu se vor grăbi să dea acest atac dacă nu sunt absolut convinși că ar reuși să câștige. Nici Xi Jinping și nici Partidul Comunist Chinez nu-și permit un eșec în Taiwan. Dacă există cea mai mică îndoială că victoria lor nu va fi sigură nu vor începe nicio agresiune asupra Taiwanului ci vor încerca să pregătească momentul, prin măsuri economice, încercarea de a cumpăra lideri și elite politice din Taiwan care să susțină reunificarea, prin măsuri diplomatice, militare, presiuni, izolarea Taiwanului într-un clește geopolitic.

Nu cred că Partidul Comunist Chinez va decide să atace Taiwanul înainte de a fi sigur că SUA nu vor apăra Taiwanul. Din acest motiv întreaga politică a SUA, a Administrației Biden și sunt convins că și a următorilor președinți americani, fie că vor fi democrați sau republicani, va fi de a da semnalul foarte ferm că SUA vor fi alături de Taiwan și vor acorda sprijin militar în cazul unei agresiuni”, a conchis Valentin Naumescu.

CITEȘTE ȘI: Confruntarea SUA vs. China - inevitabilă. Naumescu: Un eșec în chestiunea Taiwanului ar fi sfârșitul lumii bazate pe supremația puterii americane

Urmărește integral emisiunea Obiectiv EuroAtlantic în care profesorul Valentin Naumescu, expert în relații internaționale, analizează disputa dintre SUA vs China, războiul celor doi coloși pentru supremația mondială, inclusiv cea militară

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel