Confruntarea SUA vs. China - inevitabilă. Naumescu: Un eșec în chestiunea Taiwanului ar fi sfârșitul lumii bazate pe supremația puterii americane

Foto: U.S. Navy
EXCLUSIV
Foto: U.S. Navy

SUA și China sunt superputerile care în acest moment au început deja bătălia pentru supremație la nivel mondial pe anumite paliere, precum cel economic ori tehnologic. Nu puțini sunt însă experții care spun însă că o confruntare militară între cele două blocuri e inevitabilă.

La nivel militar, generalul-locotenent (ret) american Ben Hodges, fost comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR), a atras atenția că SUA și China se îndreaptă spre un conflict inevitabil, Beijingul urmând un program de înarmare fără precedent, fiind asemănător cu ceea ce făceau SUA în preajma celui de-al Doilea Război Mondial.

Valentin Naumescu,  profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş‑Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic difuzată de DefenseRomania în fiecare vineri, se numără și el printre cei care cred că o confruntare militară între SUA și China e inevitabilă „mai devreme sau mai târziu”.

„Sunt multe teorii, analize și scenarii. Și eu mă număr printre cei care consideră că momentul unei confruntări decisive între SUA și China pentru marcarea supremației globale va veni mai devreme sau mai târziu”, precizează expertul.

 

Naumescu: „Un eșec în chestiunea Taiwanului ar fi sfârșitul lumii bazate pe supremația puterii americane” și ar clătina din temelii NATO

 

Valentin Naumescu spune că cel mai probabil acest moment va fi legat de Taiwan. Iar un eșec al SUA în chestiunea Taiwanului ar duce la „sfârșitul lumii bazate pe supremația puterii americane” și ar pune sub semnul întrebării chiar și NATO.

„Cel mai probabil acest moment al confruntării, ar fi cel în care China va contesta lumea bazată pe sistemul garanțiilor de securitate americane și va fi legat de Taiwan. Acesta e cel mai probabil scenariu.

În momentul în care China comunistă va contesta sistemul garanțiilor de securitate americane, și dacă o va face cu succes, înglobând Taiwanul, astfel garanțiile de securitate ar eșua în ceea ce privește Taiwanul. Acest lucru ar echivala pe sfârșitul lumii bazate pe supremația puterii americane și pe garanțiile de securitate pe care americanii le oferă aliaților. Cine ar mai putea crede în acel moment că NATO e o alianță credibilă dacă SUA nu ar putea garanta securitatea Taiwanului? SUA dau semne că înțeleg cu maximă responsabilitate că e crucial acest conflict în jurul Taiwanului”, a arătat Valentin Naumescu.

„E important ca America să facă în așa fel încât Taiwanul să nu ajungă sub stăpânirea Beijingului. Doar astfel puterea americană va continua să rămână credibilă la nivel mondial”, a conchis profesorul Naumesc.

Urmărește integral emisiunea Obiectiv EuroAtlantic în care profesorul Valentin Naumescu, expert în relații internaționale, analizează disputa dintre SUA vs China, războiul celor doi coloși pentru supremația mondială, inclusiv cea militară

 

CITEȘTE ȘI: China nu a mai purtat un război din 1979. În ciuda investițiilor Beijingul e îngrijorat că piloții chinezi nu vor face față aviației militare a SUA

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel