China ia locul URSS-ului: SUA reactivează un program major de supraveghere submarină, abandonat la sfârșitul Războiului Rece

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Submarine din clasa Collins (HMAS Collins, HMAS Farncomb, HMAS Dechaineux și HMAS Sheean) în formație, în timp ce tranzitează prin Cockburn Sound, Australia de Vest. Submarinele din clasa Collins sunt o parte esențială a capacității navale a Australiei, o
Submarine din clasa Collins (HMAS Collins, HMAS Farncomb, HMAS Dechaineux și HMAS Sheean) în formație, în timp ce tranzitează prin Cockburn Sound, Australia de Vest. Submarinele din clasa Collins sunt o parte esențială a capacității navale a Australiei, oferind un avantaj strategic în ceea ce privește supravegherea și protecția

SUA a pus în mișcare o serie de măsuri care reactivează programul american antisubmarin activ în timpul Războiului Rece.SUA reactivează un program major de detecție submarină, abandonat la sfârșitul Războiului Rece

Reînvierea proiectului de mai multe miliarde de dolari, cunoscut sub numele de Sistemul integrat de supraveghere submarină (IUSS), vine în momentul în care China a intensificat exercițiile militare în jurul Taiwanului, stârnind îngrijorări cu privire la un potențial conflict asupra teritoriului, se arată într-o analiză Reuters.

Rețeaua originală de cabluri fixe de spionaj, care se află în locații secrete pe fundul oceanului, a fost concepută pentru a monitoriza, în urmă cu șapte decenii, submarinele sovietice, au declarat sursele Reuters.

La apogeul său în anii 1980, IUSS consta din mii de marinari care analizau datele trimise de nave și cabluri submarine către 31 de unități de procesare diferite. Existența IUSS nu a fost făcută publică decât în ​​1991, la sfârșitul Războiului Rece, iar detaliile operațiunilor sale rămân strict secrete.

Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice în anii 1990, proiectul IUSS a fost redus semnificativ în domeniul de aplicare. Analiștii săi au trecut la monitorizarea vieții marine și a cutremurelor din mare. Astăzi, există doar două locuri de monitorizare: o unitate situată în interiorul Naval Air Station Whidbey Island din statul Washington și alta la Naval Station Dam Neck din Virginia Beach, Virginia.

 

Ce va conține Sistemul de supraveghere submarină

 

Din câte se cunoaște public, proiectul presupune modernizarea rețelei americane existente de cabluri acustice de spionaj subacvatice și, ulterior, echiparea unei flote de nave de supraveghere cu senzori de ultimă generație și microfoane submarine.

Statele Unite au convenit să vândă tehnologie similară Australiei pentru a ajuta la stimularea apărării aliaților în regiunea Pacificului. 

Planul de reactivare a IUSS include:

  • desfășurarea unei flote de drone marine pentru a asculta aeronavele inamice;

  • plasarea senzorilor portabili „sateliți subacvatici” pe fundul mării pentru a căuta submarine;

  • utilizarea sateliților pentru a localiza navele prin monitorizarea frecvențelor lor radio;

  • utilizarea software-ului de inteligență artificială pentru a analiza datele de spionaj maritim.

 

IUSS este condusă de căpitanul Stephany Moore, un veteran al serviciilor de informații navale. Programul funcționează sub comanda Forțelor de submarine ale Flotei Pacificului SUA, conduse de contraamiralul Richard Seif. Ca răspuns la întrebările Reuters , un purtător de cuvânt al Forțelor de submarine ale Flotei Pacificului din SUA a declarat că Marina nu poate discuta detalii legate de sistemul său de supraveghere submarin din „motive de securitate operațională”. 

 

China este amenințarea principală

 

China, între timp, lucrează la propriul program de spionaj submarin, cunoscut sub numele de Marele Zid Subacvatic, au declarat două surse ale Marinei SUA. Sistemul, aflat deja în construcție, constă din cabluri echipate cu senzori de ascultare așezați de-a lungul fundului mării în Marea Chinei de Sud. China construiește, de asemenea, o flotă de drone și nave subacvatice și de suprafață pentru a căuta submarine inamice.

Presiunea asupra Marinei SUA pentru a consolida această supraveghere a fost determinată de trei factori principali.

Primul este ascensiunea rapidă a Chinei ca putere maritimă și potențialul navelor sale de a ataca Taiwan sau de a sabota infrastructura subacvatică critică, inclusiv conductele de petrol și cablurile de internet cu fibră optică.

Un alt factor este succesul Ucrainei în utilizarea noilor tactici de război naval și submarin. Ucraina a folosit vehicule maritime fără pilot relativ ieftine pentru a ataca navele și podurile inamice. Această tendință a expus vulnerabilitatea navelor mari de suprafață la atacurile cu drone navale și necesitatea ca Marina SUA să stăpânească această tehnologie pentru propriile operațiuni ofensive, precum și să învețe modalități de a se apăra împotriva acesteia. Acest lucru, la rândul său, ar putea crește importanța războiului submarin în orice conflict cu China, au spus sursele Reuters.

În cele din urmă, schimbările tehnologice rapide, inclusiv senzori subacvatici mai sensibili, inteligența artificială și dronele maritime, alimentează o cursă înarmărilor de supraveghere între Beijing și Washington.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel