China declară că va descuraja independenţa Taiwanului: Vom rămâne extrem de vigilenţi

S.I. Catalin |
Data publicării:

China va descuraja cu hotărâre orice activitate separatistă care urmăreşte independenţa Taiwanului, dar este angajată să promoveze creşterea paşnică a relaţiilor în Strâmtoarea Taiwan şi "reunificarea" Chinei, a declarat vineri premierul Li Keqiang, transmite Reuters.

China, care pretinde că teritoriul Taiwanului democrat îi aparţine, şi-a sporit activitatea militară în apropierea insulei în ultimele luni, ca răspuns la ceea ce consideră a fi o înţelegere secretă între Taipei şi Washington, principalul susţinător şi furnizor de arme al Taiwanului.

Luând cuvântul în deschiderea reuniunii anuale a parlamentului Chinei - Conferinţa politică consultativă a poporului chinez (CPCPC) -, Li Keqiang a declarat că Beijingul susţine principiul "o singură Chină" care afirmă că Taiwanul face parte din China.

China rămâne dedicată "promovării creşterii paşnice a relaţiilor în Strâmtoarea Taiwan şi reunificării Chinei", le-a spus Li Keqiang celor aproximativ 3.000 de delegaţi adunaţi în Marea Sală a Poporului din Beijing.

"Vom rămâne extrem de vigilenţi şi vom descuraja cu hotărâre orice activitate separatistă care urmăreşte independenţa Taiwanului", a adăugat premierul chinez, potrivit Agerpres.

"Vom promova schimburi, cooperare şi dezvoltare integrată în Strâmtoarea Taiwan. Împreună putem modela un viitor luminos de întinerire pentru măreaţa noastră naţiune".

Majoritatea taiwanezilor nu s-au arătat interesaţi să fie conduşi de o Chină autocrată şi, de asemenea, au susţinut puternic protestele anti-guvernamentale din Hong Kong.

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a fost realeasă cu o majoritate covârşitoare anul trecut promiţând electoratului că va apăra democraţia insulei şi va ţine piept Beijingului.

China consideră că Tsai doreşte să promoveze independenţa oficială a Taiwanului, o linie roşie pentru guvernul chinez care nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei pentru a aduce insula sub control Beijingului.

Tsai susţine însă că Taiwanul este deja o ţară independentă numită Republica China, denumirea sa oficială.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel