China critică dur noul buget american al apărării

H. D. Hartmann |
Data publicării:
EXCLUSIV

Bugetul SUA pentru anul 2019 a fost aprobat atât în Congres cât  si în Senat. În valoare de 717 miliarde USD, legea a plecat joi dimineața către Președintele Trump pentru a fi promulgată. 

Deși nu va exista nicio surpriză la Casa Albă , iată, totuși, cum comentariile negative și imperative ale Chinei vin să arunce o nouă lumină asupra tensiunilor ascunse din cadrul relației sino-americane.

Bugetul american este deja mărit în raport  cu "sărăcia" de pe timpul administrației Obama care plătea mai mult pentru toaletele soldaților aflati în tranziție sexuală, decât pentru tehnologii militare noi sau programe de recrutare mai bune. Însă parlamentarii americani, atât cei din Congres cât si cei din Senat au cerut în mod specific acțiuni împotriva expansiunii militare chineze.

Cum SUA au modificat substanțial, în cadrul Strategiei Naționale de Securitate, aprobată în 2017, definițiile cu privire la "hiper competitivitatea chineză", declarând-o ca o amenințare reală și în creștere la adresa securității naționale americane, China, a cerut, prin vocea purtătorului de cuvânt al Ministerului său de Externe, ca noua lege a bugetului militar să nu fie promulgată, adică să nu devină lege. O cerere publică care ne arată nu  numai iritarea chineză ci și magnitutdinea acesteia.

Contracararea expansiunii chineze

În noul Buget american, la capitolul despre China, legislatorii au cerut imperios ca banii cheltuiți pentru înarmare să aibă un scop precis și anume contracararea expansiunii teritoriale chineze. În raport cu masiva cifră de 717 miliarde, bugetul apărării chinez este și el impresionant dar cu mult mai mic, de doar 167 miliarde USD. Ca atare China a înțeles că o parte importantă din bugetul tocmai aprobat este îndreptat împotriva sa. 

În document se arată că acțiunile Beijingului sunt deopotrivă periculoase pentru interesele naționale ale SUA și îndreptate împotriva intereselor vitale ale aliaților Sud Asiatici. O clară indicație se referă la acțiunile Chinei în Marea Chinei de Sud, unde aceasta a construit o salbă de insule artificiale pe care a instalat aeropoarte militare și tehnică de luptă avansată,  capabile să reducă superioritatea strategică a armatei și marinei americane amplasate în zonă. Pentru a menține superioritatea militară, noul buget militar al SUA prevede cheltuieli extinse pentru înarmarea și modernizarea flotei militare, cu accent pe întărirea capacităților de transport, transfer rapid de trupe și material rulant spre un eventual teatru de război provocat de către expansiunea Chinei.

China, interzisă la exerciții navale organizate de către SUA și aliați

Legea aprobată prevede și interzicerea, practic pe timp nelimitat, a participării chineze la exercițiile navale anuale organizate de către SUA și aliații săi - Australia, Japonia, Taiwan -  în zona RIM Pacific. Pentru ca această interdicție, care pune serioase probleme strategice și tactice Chinei, să fie ridicată, acesteia i se cere să înceteze orice formă de presiune teritorială asupra vecinilor săi precum și retragerea armamentului greu instalat pe insulele artificiale nou construite.

Un alt capitol al bugetului, care a iritat enorm China, se referă la măsurile americane și politica dură impusă de Senat Pentagonului, în fața acțiunile de spionaj și furt de tehnologie militară și științifică. Legea definește China ca națiunea străină care încearcă să se impună ca "singura superputere dominantă" și de aceea SUA au aprobat sume enorme pentru întărire măsurilor de contraatac cibernetic, de întărire a monitorizării activităților chineze pe teritoriul național american cât si al aliaților săi sud asiatici.

Cum Trump va semna probabil, de mâine, legea bugetului apărării pentru 2019, solicitarea Chinei va rămâne doar instrument propagandistic. China se poate aștepta la o mai mare presiune atât militară cât și economică la adresa sa. Administrația Trump nu glumește atunci când vorbeste despre America First!

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel