China vrea un competitor serios pentru F-35? Dezvoltarea de avioane de generaţia a V-a şi a VI-a a fost accelerată

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Publicaţia Global Times a relatat săptămâna aceasta, în exclusivitate, că industria chineză de apărare va accelera, în anul 2021, programele de dezvoltare ale unui avion de generația a V-a, dar nici cele pentru un avion de generaţia a VI-a nu for fi abandonate – obiectivul fiind ca acesta să fie operațional până în 2035.

Shenyang Aircraft Corporation, considerată o companie de top din China şi cel mai mare producător de avioane de luptă din această tară, şi-a anunțat recent planuri de a face progrese tehnologice pentru a asigura dezvoltarea cu succes a unui nou avion de vânătoare și de a efectua, în anul 2021, teste al avioanelor pe care deja le produce, ataşând comunicatului de presă în care a precizat toate aceste detalii şi o poză cu avionul FC-31.

Publicaţia Global Times precizează că este de așteptat ca Beijingul să accelereze dezvoltarea unui avion de luptă stealth care să poată decola şi ateriza de pe portavioanele marinei, deoarece competiţia cu Statele Unite în materie de dezvoltare a unor avioanelor de război de ultima generaţie este foarte strânsă.

Sursa citată precizează Shenyang Aircraft, parte a conglomeratului chinez de stat Aviation Industry Corporation of China (AVIC), a publicat săptămâna trecută un comunicat de presă, pe contul său de WeChat, precizând că în anul 2021 intenţionează să accelereze dezvoltarea de noi avioane de luptă.

Compania își propune să facă progrese în materie de dezvoltare a unor avioane de generaţia a V-a, mult mai performante. În timp ce comunicatul companiei chineze nu a specificat numele aeronavei, Shenyang Aircraft a atașat fotografii cu avionul de luptă bimotor de generația a V-a Shenyang FC-31, cunoscut și sub numele de J-31 sau J-35.

Wang Ya'nan, redactor-șef al revistei Aerospace Knowledge din Beijing, a declarat luni pentru Global Times că are sens să speculăm că declarația companiei Shenyang Aircraft se referă la o versiune îmbunătățită a FC-31, deoarece versiunile actuale sunt doar prototipuri.

Marina chineză are nevoie de un avion de luptă mai avansat pentru portavioanele sale, iar dacă FC-31 va fi modernizat, ar fi o alegere bună, a prezis Wang.

În plus, producătorul chinez a mai indicat că a lansat lucrări la dezvoltarea ale unui avion de vânătoare de generația a VI-a, care ar putea fi operațional până în 2035.

 

J-31, o copie chineză a F-35

 

J-31 (FC-31) e dezvoltat ca un răspuns la variantele F-35B și F-35C.

În ciuda acestui fapt și deși nu se cunosc foarte multe despre J-31, expertul militar Antony Wong Tong a declarat recent că J-31 nu va putea să se ridice la nivelul F-35 în ceea ce privește manevrabilitatea și sistemele de armament.

În ceea ce privește J-31, amintim că în august 2019, John Bolton, pe atunci încă consilier pentru securitate naţională al președintelui Donald Trump, a acuzat China că a furat planurile avionul de vânătoare F-35, fabricat de un consorţiu de mai multe ţări, sub patronajul corporaţiei americane Lockheed Martin.

Fără să numească J-31, Bolton a făcut o referire directă la aeronava chineză când a afirmat că Beijingul a realizat o copie a avionului american F-35.

Încă de când a fost lansat prima dată, avionului J-31 a fost considerat o replică chineză la avionul stealth F-35, chiar dacă nu atinge nivelul de sofisticare a aparatului de zbor american.

China dezvoltă de mai mulți ani J-31. Primul zbor al unui prototip a avut loc în 2012. Ulterior, aeronava a mai efectuat zboruri și în 2014 în cadrul expoziției Zhuhai Airshow.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel