China a încercat să ridice o bază aeriană în Finlanda

Eduard Pascu |
Data publicării:
Aeronavă J-11 a Chinei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Aeronavă J-11 a Chinei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

China a încercat să obțină aeroportul local din orașul finlandez Kemijarvi din Laponia. 

În ianuarie 2018, Institutul de Cercetare Polară al Chinei a depus o ofertă pentru a cumpăra sau concesiona aeroportul local, conform Euractiv.

China s-a oferit să construiască o nouă pistă în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro pentru ca aeroportul să fie folosit pentru zboruri de observare în Oceanului Arctic, Polul Nord și Pasajului Nord-Est. Delegația chineză a promis și investiții într-un nou laborator de cercetare.

Aeroportul este situat în apropierea unei baze militare strategice, iar potrivit forțelor armate finlandeze extinderea aeroportului din Kemijarvi nu ar fi fost posibilă.

China are centre de cercetare în regiunea arctică în Groenlanda, Islanda și Arhipelagul Svalbard.

Bugetul militar al Chinei, care este al doilea din lume după cel al SUA, va fi majorat în acest an cu 6,8%, la 1,355 miliarde de yuani (209 miliarde dolari americani), indică un raport al Ministerului chinez al finanţelor.

Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat miercuri despre competiţia cu China că este "cea mai mare provocare geopolitică a secolului 21" pentru SUA şi aliaţii lor.

"Provocarea reprezentată de China este diferită. China este singura ţară cu putere economică, diplomatică, militară şi tehnologică ce poate submina grav sistemul internaţional stabil şi deschis, toate regulile, valorile şi relaţiile care fac lumea aşa cum noi vrem să fie", a adăugat el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel