China a încercat să fure informații despre programul F-35. Cei mai mulți spioni chinezi prinși de americani sunt în zona de cercetare și dezvoltare

F-35 Lightning II. Sursă foto: Lockheed Martin
F-35 Lightning II. Sursă foto: Lockheed Martin

Potrivit rapoartelor ameircane, în ceea ce privește spionajul militar, China se află de departe pe primul loc în lume. Ascensiunea militară fulminantă a Chinei e pusă de Occident și pe seama spionajului militar.

Iar acest aspect vizează toate domeniille, inclusiv programe uriașe de apărare americană. Inclusiv programul Joint Strike Fighter, care a dus la dezvoltarea avioanelor F-35 Lighting II de generația a V-a, cel mai scump program din istoria SUA.

John Bolton, în 2019, pe atunci consilier pentru securitate naţională al fostului președinte Donald Trump, declara presei că regimul din China a încercat, reușind într-o oarecare măsură, să fure planuri ale F-35. China dezvoltă și ea avioane de generația a V-a, fiind acuzată că multe elemente sunt copiate și obținute prin spionaj militar.

Ana Maria Cătăuță, deputat, vicepreședinte al Grupului PRO-America din Parlamentul României și membru al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, a fost prezentă în una din edițiile emisiunii Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania unde a oferit câteva date interesante despre spionajul chinez.

„Cei mai mulți spioni prinși de către autoritățile americane sunt în zona de cercetare și dezvoltare. Și în zona academică, deoarece în Statele Unite ale Americii există acest parteneriat între stat și universități pe zona de cercetare dezvoltare, inclusiv în zona militară. Acolo e o vulnerabilitate pe care americnaii au identificat-o și încearcă să găsească soluții”, a precizat Ana Cătăuță.

Urmăriți integral emisiunea Obiectiv EuroAtlantic în care Ana Cătăuță analizează războiul rus de agresiune după ministeriala istorică a NATO de la București, o nouă strategie pe zona Mării Negre și provocarea chineză:

 

 

China și F-35, avioanele de generația a V-a ale SUA

 

1. Avioane F-... (f-35-sua_05576200.jpg)

Avioane F-35 Lighting II americane, dislocate în Europa. Foto: U.S. Air Force

,,Suntem preocupați de faptul că China primește tehnologie militară. Vedem, de exemplu, că aeronava de luptă chineză de a cincea generaţie arată foarte mult ca F-35, asta deoarece e o copie" - John Bolton, în 2019.

Fostul consilier de securitate american a afirmat că avionul de vânătoare F-35 e doar un exemplu al faptului că Beijingul a furat proprietatea intelectuală de zeci de ani din Statelor Unite.

John Bolton, s-a referit la avionul chinezesc J-31, atunci când a afirmat că Beijingul a realizat o copie a avionului american F-35.

Încă de când a fost lansat prima dată, avionului J-31 a fost considerat o replică chineză la avionul stealth F-35 al SUA, chiar dacă nu atinge nivelul de sofisticare al aparatului de zbor american.

CITEȘTE ȘI: Obiectivul spionajului militar chinez e software-ul F-35. Expert american: În caz de război chinezii ar dori să țină la sol avioanele F-35 ale SUA

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel