Chiar dacă Ucraina se afla în război, industria aeronautică ucraineană a livrat motoarele pentru elicopterul de atac turcesc T929

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Proiectul elicopterului de atac T929, cunoscut și sub numele de ATAK 2.
Proiectul elicopterului de atac T929, cunoscut și sub numele de ATAK 2.

Ucraina a livrat către Turcia motoarele pentru elicopterul greu de atac T929, cunoscut și sub numele de ATAK-II. Motoarele vor fi folosite pentru testarea primului prototip al elicopterului ATAK-II, relatează  publicaţia turca SavunmaSanayiST.com.

 

 

Din câte se pare, companiile din cadrul industriei aeronautice turce continuă să lucreze intens la proiectul elicopterului ATAK-II. Acest proiect a fost inițiat de către Directoratul Industriei turce de Apărare [SSB] în 2019.

Elicopterul de atac greu T929, cunoscut și sub numele de ATAK-II, este programat să efectueze zborul inaugural în acest an. Potrivit publicaţiei SavunmaSanayiST.com, motoarele sunt de tip TV3-117VMA-SBM1V-01T şi vor fi folosite la primul prototip ATAK-II numit T0.

Primul prototip al elicopterului de atac T929, aflat în prezent în proces de asamblare, ar trebui să integreze înceapă testele la sol în această lună.

Primii utilizatori ai elicopterului de atac de T929 vor fi Comandamentul Forțelor Terestre și Comandamentul Forțelor Navale din Turcia.

Potrivit informaţiilor disponibile în acest moment, în cadrul acordului cu compania ucraineană "Motor Sich", vor fi livrate 14 motoare pentru programul elicopterului ATAK-II. Conform contractului, cele 14 motoare ar trebui să fie livrate până la sfârșitul anului 2025.

Turcii menționează că motoarele au fost livrate în Turcia la sfârșitul lunii ianuarie. Cu toate acestea, informaţii a fost comunicat în mod oficial abia acum.

Primele două motoare ar fi trebuit să fie livrate în 2022, dar agresiune militară declasata de Rusia împotriva Ucrainei și nevoia complexului militaro-industrial ucrainean pentru a muta o mare parte din producție militară în străinătate au dus la o uşoară întârziere a livrărilor. În Turcia, însă, se ține cont de acest fapt, spunând chiar că cererea a fost mai mică decât se aștepta. Întârzierea a fost de patru luni.

T929 ATAK 2 este un elicopter de atac greu cu două motoare, dezvoltat de către compania Turkish Aerospace Industries. Elicopterul este proiectat pentru a putea fi utilizat în misiuni de atac, război electronic și misiuni de recunoaștere. T929, care este în curs de dezvoltare, este din aceeași clasă elicoptere cu AH-64 Apache și Ka-52.

Atak 2 va încorpora unele subsisteme și componente dezvoltate în cadrul proiectelor de elicoptere T129 și T625 Gökbey. 

Elicopterul Atak 2 este în curs de dezvoltare pentru a satisface cerinţele forțelor terestre turce în materie de elicoptere de atac, dar și pentru a răspunde nevoilor marinei turce de a putea opera un nou tip de elicopter de pe nava de asalt TCG Anadolu (LHD).

Programul militar pentru dezvoltarea elicopterului Atak a întâmpinat dificultăți din cauza sancțiunilor impuse de SUA în 2019, după ce Ankara a continuat achiziționarea de sisteme de rachete de apărare aeriană S-400 din Rusia. 

Ca urmare a acestor sancţiuni economice motorul LHTEC CTS800-4A fabricat în SUA pentru elicopterul Atak, nu mai poate fi exportat către industria turca de apărare. 

Elicopterul de atac ATAK 2 are o greutate de 11 tone și poate transporta 1.500 kg de muniție. Elicopterul va fi echipat cu doua motoare de 2.500 de cai putere. Proiectul ATAK 2 își propune să răspundă nevoilor Forțelor Armate Turcești (TSK) în ceea ce privește un elicopter de atac eficient care poate transporta o cantitate mare de încărcătură utilă şi este echipat cu tehnologie avansată: sisteme de război electronic (EW), sisteme de navigație, sisteme de comunicații și sisteme de arme.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel