Centrul 54 Comunicaţii, care asigură frontiera de vest a României, în luptă cu deficitul de personal și tehnica auto depășită

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Tehnică auto DAC 665, la Centrul 54. Sursă foto: Trustul de Presă al MApN
Tehnică auto DAC 665, la Centrul 54. Sursă foto: Trustul de Presă al MApN

Locotenet-colonelul Călin Trip, comandantul Centrului 54 Comunicații RMNC, vorbește despre problemele pe care unitatea le întâmpină.

Misiunea Centrului bihorean este asigurarea legăturilor de comunicații pe zona de responsabilitate, care se întinde pe șapte județe, de la Satu Mare la Timișoara, pe frontiera de vest.

La fel ca în cazul altor unități militare de comunicații, încadrarea cu personal este una din principalele probleme cu care se confruntă comandantul, infromează Trustul de Presă al MApN.. Spre deosebire de alte unități de comunicații, Centrul 54 asigură și sprijinul logistic pentru Centrul Militar Județean Bihor și pentru Centrul de Excelență NATO în domeniul HUMINT, care are sediul la Oradea.

 

Deficit major de personal

 

La nivel de cadre este deficitul cel mai mare”, spune locotenent-colonelul Trip.

Centrul 54 are în compunere și șase centre de comunicații, dispuse în aria de responsabilitate, care îndeplinesc serviciul de luptă permanent comunicații și informatică. Din toate cele șase centre, doar într-unul singur au personal complet. În aceste centre, personalul este suplimentat cu oameni din unitatea militară de dislocare. „Este o înțelegere făcută între șefii de comunicații și informatică astfel încât sistemul să fie operațional 100%”, mai afimă comandantul Centrului.

Dacă la echipamente IT Centrul 54 stă bine, având tehnică de ultimă generație și oameni care știu ce au de făcut cu ea, la mijloace auto doar oamenii reușesc să mai facă roata să se-nvârtă.

 

Centrul 54, dovadă de profesionalism cu echipamente moderne și tehnică auto rudimentară

 

Transmisioniștii bihoreni au dat anul acesta proba profesionalismului la exercițiul Vigorous Warrior, cel mai mare exercițiu multinațional cu specific medical condus de NATO, la care au participat 39 de națiuni. Exercițiul a avut loc la Cincu și a fost un real succes pentru Centrul 54. Doar că de la Oradea la Cincu, coloana de DAC-uri 665 a transmisioniștilor a parcurs cei 400 de kilometri în... 11 ore! La mai bine de 30 de ani de exploatare, camioanele au mai tot timpul probleme.

„Am avut probleme la deplasare, pentru că tehnica auto este depășită. Viteza de deplasare în coloană este unul din motive, plus mici defecțiuni care tot apar.

Am avut o echipă de mentenanță care s-a deplasat în spatele coloanei și a rezolvat toate problemele apărute”, explică locotenent-colonelul Trip.

Centrul 54 Comunicaţii RMNC a luat fiinţă în anul 2007, în subordinea Comandamentului Comunicaţiilor și Informaticii (CCI), pe structura fostului Batalion 54 Transmisiuni al Diviziei 11 Mecanizată, care a activat la Oradea. Este singura structură care a rămas din marea unitate bihoreană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel