Cele 54 de tancuri Abrams cumpărate de România vor fi în cea mai modernă versiune, aflată și în dotarea SUA. Știm și când încep livrările

Ion Voicu |
Data publicării:
Abrams M1A2 SEPV3, prezent în România la BSDA 2022. Sursă foto: DefenseRomania
Abrams M1A2 SEPV3, prezent în România la BSDA 2022. Sursă foto: DefenseRomania

România va achiziționa 54 de tancuri Abrams americane, la nivel de batalion. Tancurile vor fi livrate în cea mai modernă versiune a Abrams, M1A2 SEPv3. A fost dezvăluit însă și momentul în care sunt așteptate livrările către Armata României.

Ca un mic context, amintim că în luna noiembrie a anului trecut, Congresul american a fost notificat și a aprobat achiziția celor 54 de tancuri americane Abrams de către România.

Așadar, țara noastră va achiziționa tancuri Abrams la nivel de batalion.

România va achiziționa 54 de tancuri Abrams în uz, modernizate, și 12 derivate, pe şasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA, inclusiv muniţia şi stimulatoarele de instruire.

Până în prezent bătrânul TR-85M1 Bizonul e cel mai modern tanc aflat în dotarea forțelor noastre terestre.

 

România va deține tancuri americane Abrams M1A2, în cea mai modernă versiune SEPv3, aflată și în dotarea Armatei SUA. Știm și când vor începe livrările

 

2. Abrams M1A... (m1a2-sepv3-tanc-sua-copy_40860900.jpg)

Abrams M1A2 SEPv3, prezentat în România de către U.S. Army în cadrul expoziției BSDA. Sursă foto: DefenseRomania

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Apărării Naționale (MApN) în cadrul unui briefing cu presa, livrările celor 54 de tancuri Abrams vor începe din 2026.

Cele 54 de tancuri Abrams vor fi în versiunea Abrams M1A2 SEPv3, cea mai modernă a Abrams. În prezent există programe privind dezvoltarea unor alte versiuni, însă din cele aflate în dotarea SUA, versiunea SEPv3 e cea mai modernă.

Totodată, Ministerul Apărării Naționale a salutat notificarea Congresului SUA, transmisă în data de 9 noiembrie 2023, cu privire la vânzarea către România a 54 de tancuri de luptă Abrams M1A2 SEPv3. Vor fi achiziționate și 12 derivate pe sașiu de tanc, muniţie şi simulatoare pentru instruire.

„Mașinile de luptă care vor intra în înzestrarea Forțelor Terestre Române vor fi livrate, începând cu anul 2026, în cea mai modernă versiune a acestui model, care se află și în dotarea armatei SUA”, transmite MApN.

Valoarea estimată a contractului se situează în jurul sumei de 1,07 miliarde de dolari, în concordanță cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. 

Pentru siguranța aprovizionării, MApN va implica industria națională de profil pentru furnizarea suportului logistic integrat.

3. Tanc ameri... (abrams_43442500.jpg)

Tanc american Abrams. Foto: US Army

Pe lângă cele 54 de tancuri Abrams pe care România le va achiziționa, la nivel de batalion, generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a anunțat recent că planurile de viitor vizează achiziția a mai multor tancuri, avansând cifra de 300. Desigur, trebuie subliniat că asta nu înseamnă că toate vor fi Abrams americane.

Iar cei de la Hyundai Rotem, producătorul tancurilor principale de luptă K2, sunt optimiști. Amintim că în toamna anului trecut, Eui Seong-Lee, Vice President Hyundai Rotem International Defense Business, a acordat în exclusivitate un interviu DefenseRomania în care a vorbit despre intenția companiei sud-coreene de a dota Armata României cu tancuri K2 Panther.

CITEȘTE ȘI: U.S. Army reface planul de modernizare pentru tancul Abrams: Se renunţă la programul M1A2 SEPv4 pentru dezvoltarea versiunii M1E3

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel