Cehii au oferit Ucrainei o versiune specială a HIMARS, confecţionată din cauciuc, pentru a fi folosită pe post de momeală (Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
O companie cehă produce sisteme HIMARS gonflabile pe care le oferă Ucrainei pentru a păcăli armata rusă. Sursa foto: captura reportaj prezentat prezentat la un post TV din Cehia.
O companie cehă produce sisteme HIMARS gonflabile pe care le oferă Ucrainei pentru a păcăli armata rusă. Sursa foto: captura reportaj prezentat prezentat la un post TV din Cehia.

Au trecut aproape 365 de zile de la începutul invaziei ruse în Ucraina, iar în tot acest timp armata ucraineană a primit zeci de tipuri de arme occidentale pe care le foloseşte să respingă înaintarea forţelor ruse de ocupaţie. După sistemele de rachete antitanc Javelin, sistemele de artilerie HIMARS au fost cel mai mult în centrul atenţiei, fiind vârful de lance al ofensivei militare ucrainene din vara anului trecut. Sistemele HIMARS au fost şi sunt în continuare armele pe care ruşii le vânează cel mai mult pe frontul din Ucraina. 

Armata rusă caută să le distrugă şi chiar a afirmat de-a lungul ultimelor luni că a distrus câteva zeci de sisteme HIMARS, în condiţiile în care ucrainenii au primit oficial in jur 20 de astfel de sisteme. Cu toate acestea, se pune întrebarea ce au distrus ruşii pe front.

Răspuns a fost oferit recent de către reprezentanţii industriei cehe de apărare care au recunoscut că au furnizat armatei ucrainene zeci de sisteme HIMARS într-o ''versiune mai specială'' - confecţionate din cauciuc pentru a fi folosite pe post de momeală.

Sisteme HIMARS din cauciuc gonflabil pe care industria cehă lea oferit Ucrainei sunt un alt tip de armă de o importanță esențială. Aceste ''sistmeme momeala'' permit ascunderea sistemelor de arme reale. Putem spune că ele s-au dovedit cu adevărat utile pe câmpul de luptă, deoarece armata rusă a susținut că 40 de HIMARS au fost distruse pe parcursul celor 12 luni de conflict, iar în realitate, Ucraina a primit 20 de unități.

Cehii sunt foarte activi în acordarea de ajutor militar Ucrainei. În orașul ceh Decin există o fabrică care reproduce elemente de tehnică militară gonflabile. Un scurt reportaj realizat recent de presă cehă dezvăluie detalii interesante despre procesul de producție și despre războiul din Ucraina.

Înainte de prima aniversare a invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, a apărut online o înregistrare video care arată cum Cehia produce și furnizează Kievului momeli HIMARS gonflabile, forțând Rusia să irosească rachete pentru a distruge aceste false sisteme HIMARS.

O înregistrare video publicată de televiziunea cehă menționează că cehii au fost "foarte activi" în furnizarea de ajutor militar Ucrainei.

Conform reportajului, compania Decin produce ''momeli gonflabile'' sub forma lansatoarelor de rachete HIMARS și M270 MLRS și le trimite Ucrainei. Producătorul a declarat că firma a produs 35 de momeli pe lună, inclusiv HIMARS. Aceste momeli ajută forțele armate ucrainene să păcălească Forțele Aeriene Ruse care vânează sistemele  de rachete HIMARS.

"Chiar și momelile sunt acum o armă importantă pentru ucraineni. Acestea sunt folosite nu doar pentru a deruta atacatorii ruși, ci mai ales ca țintă ieftină pentru rachetele rusești, care costă până la câteva mii de dolari", a  declarat Vojtech Fresser, reprezentant al companiei cehe Decin .

"Bănuiesc că o rachetă Javeline costă 80.000 de dolari și este de patru ori mai scumpă (cea mai ieftină variantă a acesteia) decât momeala noastră", a mai spus persoana respectivă. Vineri, 24 februarie 2023, se va împlini un an de când Rusia a invadat Ucraina.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel