Cehia va produce pentru Ucraina sisteme de apărare antiaeriană, instalate pe vehicule de teren Toyota

Ionel Copcea |
Data publicării:

Adjunctul ministrului ceh al apărării, Daniel Blažkovec, a declarat, pe 16.02.2023, că Republica Cehă va produce sisteme de apărare antiaeriană pentru Ucraina, care vor fi plătite de Țările de Jos. Este vorba despre 100 de vehicule de teren Toyota modificate, echipate cu două mitraliere, ce pot fi întrebuințate, de exemplu, împotriva dronelor.

Potrivit agenției de presă ČTK, o decizie în acest sens a fost luată la întâlnirea de marți a reprezentanților statelor care sprijină militar Ucraina.

După cum a informat directorul Agenției pentru cooperare interguvernamentală în domeniul apărării (AMOS), Aleš Vytečka, partea olandeză va plăti, de asemenea, pentru achiziționarea muniției necesare de la companiile cehe.

Tranzacția se bazează pe aceleași principii ca și modernizarea anunțată anterior a 90 de tancuri de tip T-72. Reparația lor este plătită în comun de Statele Unite și Țările de Jos, iar totul este coordonat de Ministerul ceh al Apărării. Modernizarea și furnizarea tancurilor este asigurată de o companie cehă.

Aleš Vytečka a declarat că Țările de Jos consideră Republica Cehă un partener potrivit pentru a ajuta Ucraina, datorită industriei sale agile de apărare și a sprijinului guvernamental funcțional. Totodată, el a subliniat nivelul ridicat și calitatea cooperării cu această țară vest-europeană.

Proiectul achiziționării sistemelor de apărare antiaeriană produse în Republica Cehă răspunde atacurilor rusești împotriva infrastructurii energetice ucrainene și eforturilor Ucrainei de a se apăra împotriva acestora. Vytečka a menționat că țările occidentale furnizează Ucrainei sisteme antiaeriene extrem de sofisticate. Cu toate acestea, rachetele care sunt folosite pentru ele sunt de multe ori mai scumpe atunci când sunt folosite, de exemplu, împotriva dronelor Shahed ieftine de fabricație iraniană.

Prin urmare, după consultări cu Ucraina, Republica Cehă a oferit Țărilor de Jos participarea la proiectul de producere a vehiculelor de teren echipate cu mitraliere grele. Ele pot opri efectiv dronele, folosind muniție disponibilă în mod obișnuit și ieftină.

Cehii au finanțat deja o serie de dispozitive similare în cadrul campaniei “Cadou pentru Putin”. Organizatorii au strâns 90 de milioane de coroane pentru 15 sisteme de apărare antiaeriană numite Viktor. Acestea sunt capabile să apere în mod eficient ținte strategice și civile împotriva loviturilor cu drone sinucigașe.

Vehiculele de teren Toyota sunt echipate cu o pereche de mitraliere cu tragere rapidă cu calibrul de 14,5 milimetri, care pot fi folosite pentru a distruge ținte aeriene sau, dacă este necesar, chiar și terestre. Mașinile pot interveni împotriva dronelor medii și mari, dar și împotriva avioanelor și elicopterelor care operează la altitudini joase. Bătaia efectivă este de până la doi kilometri. (Video)

Vehiculele sunt echipate și cu aparatură de vedere pe timp de noapte. Potrivit lui Vytečka, ucrainenii le apreciază foarte mult, pentru că Rusia a început să folosească dronele mai ales noaptea, ținînd cont de faptul că acestea pot fi doborâte destul de ușor ziua.

Potrivit lui Vytečka, contractul cu compania cehă a fost deja semnat. Din motive de securitate, ministerul și companiile de armament nu publică detalii despre ajutorul acordat Ucrainei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel