Cehia modernizează avioanele de antrenament L-39 Albatros ale Bulgariei. Vecinii de la sud de Dunăre dețin 6 astfel de avioane

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Aeronavele de antrenament L-39ZA ale Fortelor Aeriene Bulgare. Sursa Foto: Targeta.co.uk.
Aeronavele de antrenament L-39ZA ale Fortelor Aeriene Bulgare. Sursa Foto: Targeta.co.uk.

Compania cehă Aero Vodochody a primit un contract pentru recondiționarea aeronavelor de antrenament L-39ZA bulgare. Contractul acoperă și o modernizare parțială a avioanelor. Primele două aparate vor fi predate pentru recondiționare până la sfârșitul lunii ianuarie 2023, după cum a anunțat compania într-un comunicat de presă.

Noul an 2023 a început foarte bine pentru compania cehă Aero Vodochody, care a reușit să câștige licitația pentru renovarea avioanelor de antrenament bulgare L-39 Albatros. Contractul-cadru se întinde pe o perioadă de patru ani.

Contractul include și o modernizare parțială, în principal înlocuirea avionicii originale rusești cu una occidentală, precum modernizarea aparatelor de navigație, comunicare, identificare și înregistrare.

Revizia va aduce aeronavei 7,5 ani de viață operațională sau 1.500 de ore de zbor între revizii.

În plus, compania cehă LOM Praha va participa la lucrările de reparații, care prevăd, printre altele, întreținerea motoarelor Progress AI-25TL și a unităților de lansare auxiliare Safir pentru două aeronave L-39ZA. La reparații vor participa și alte companii din Republica Cehă care cooperează cu Aero Vodochody.

„Sunt încântat de finalizarea cu succes a licitației și de oportunitatea de a sprijini un alt utilizator al legendarei noastre aeronave L-39 Albatros”, a declarat Filip Kulštrunk, vicepreședinte de vânzări la Aero Vodochody.

Renumita companie cehă este convinsă că lucrările de reparații ale primei aeronave bulgare vor fi finalizate în 2024 și a anunțat, printr-un comunicat de presă, că avioanele se vor întoarce în Bulgaria “pe propriile puteri”.

În acest moment, Forțele Aeriene Bulgare operează șase aeronave de antrenament L-39 Albatros, desfășurate la Baza 12 Aeriană de Instruire din Dolna Mitropolia.

În perioada 1970 - 1999, compania Aero Vodochody a produs aproximativ 2.900 de avioane de antrenament și de atac ușor la sol L-39 Albatros, care sunt încă folosite în peste 30 de țări.

Printre utilizatori se numără: Algeria, Belarus, Egipt, Etiopia, Estonia, Ungaria, Kazahstan, Mali, Siria, Tunisia, Uzbekistan, Vietnam și Yemen. Forțele Aeriene Române au fost dotate cu modelul L-39ZA din 1981, avionul fiind retras din dotare la mijlocul anilor 2000.

În ultimii ani, compania cehă a finalizat comenzi pentru întreținerea, repararea și modernizarea aeronavelor L-39C și L-39ZA de la patru clienți străini din Africa și Asia Centrală. În viitor, aeronava L-39 Albatros va fi probabil înlocuită cu noul avion L-39NG (Next Generation).

În noiembrie 2022, Aero și LOM Praha au semnat un contract pentru a livra patru noi avioane L-39NG Forțelor Aeriene Cehe. Prima unitate a comenzii este de așteptat să fie expediată în termen de 28 de luni de la încheierea acordului.

De asemenea, Republica Cehă intenționează să-și folosească viitoarele L-39NG în pregătirea militară străină prin Centrul de pregătire a zborului Pardubice, în cadrul programului NATO Flight Training Europe.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel