Cehia deschide un birou diplomatic la Ierusalim

Eduard Pascu |
Data publicării:

Cehia a anunţat miercuri că va adăuga o prezenţă diplomatică biroului său din Ierusalim anul viitor, ministerul de externe de la Praga afirmând că aceasta este o măsură menită să stimuleze serviciile acordate cetăţenilor cehi în Israel şi nu constitue o nouă ambasadă, informează Reuters.

Cehia este de mult timp unul din cei mai fermi susţinători ai Israelului în Uniunea Europeană, iar preşedintele Milos Zeman a susţinut ideea relocării ambasadei cehe de la Tel Aviv la Ierusalim. Cu toate acestea, până în prezent, autorităţile cehe nu au adoptat o decizie în acest sens.

Israelul, care a salutat anunţul Cehiei, consideră că Ierusalimul este capitala sa, deşi acest lucru nu este recunoscut de majoritatea ţărilor. Palestinienii pretind estul oraşului, capturat de Israel în războiul din 1967, pe care îl privesc drept capitala unui viitor stat palestinian, transmite Agerpres.

Având în vedere statutul disputat al teritoriului şi sensibilitatea subiectului în conflictul israeliano-palestinian, majoritatea statelor care au ambasade în Israel le-au deschis în capitala sa comercială, Tel Aviv.

Ministerul ceh de externe a declarat că înfiinţarea unui birou cu un diplomat la Ierusalim, alături de un consulat onorific, nu are legătură cu procesul de pace aflat în desfăşurare în Orientul Mijlociu şi nici nu anticipează vreun rezultat al acestuia.

Conform autorităţilor de la Praga, un post de diplomat la Ierusalim le-ar permite să ofere mai multe servicii cetăţenilor cehi, cum ar fi înlocuirea documentelor pierdute, ceea ce în prezent se poate face doar la ambasada Cehiei din Tel Aviv.

Ministrul israelian de externe Gabi Ashkenazi a scris pe Twitter că a discutat cu omologul său ceh şi l-a felicitat pentru această decizie care "subliniază prietenia puternică şi parteneriatul nostru strategic".

În ultimii ani, Israelul a devenit o destinaţie de călătorie mai populară pentru cehi, numărul turiştilor dublându-se în 2019 faţă de la aproximativ 17.000 de turişti în 2016.

Anul trecut, aproximativ 160.000 de israelieni au vizitat Cehia. 

Citește și: Serbia mută diplomatic dacă Israelul recunoaşte Kosovo

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel