Cehia a colectat fondurile necesare pentru achiziționarea unui prim lot de 300.000 de obuze de artilerie destinate armatei ucrainene

Ionel Copcea |
Data publicării:

În cadrul unui mesaj postat pe rețeaua de socializare X, premierul ceh, Petr Fiala, a informat, pe 08.03.2024, că, până în prezent, au fost colectate fonduri suficiente pentru achiziționarea unui prim lot de 300.000 de obuze de artilerie destinate armatei ucrainene.

După cum a precizat Fiala, munca și asistența pentru Ucraina nu se vor termina aici, scopul inițiativei cehe fiind acela de a trimite mai multă muniție militarilor ucraineni. Astfel, în perioada următoare, oficialii de la Praga vor căuta să găsească și alți parteneri, care să contribuie cu fonduri la achiziționarea obuzelor.

Anterior, în cursul zilei de joi, președintele Cehiei, Petr Pavel, declarase că s-a reușit colectarea sumei necesare pentru achiziționarea a 800.000 de unități de muniție de artilerie din țări care nu aparțin Uniunii Europene (UE). Acesta a menționat că 18 state vor participa la asistența inițiată de partea cehă.

“Până astăzi de dimineață, am strâns suma totală pentru achiziționarea tuturor munițiilor, adică a celor 800.000 de unități”, a menționat Pavel.

Însă, Fiala a confirmat vineri o delarație ulterioară a consilierului pentru securitate națională, Tomáš Pojar, făcută pentru cotidianul Deník N, în care se afirma că nu au fost acoperite costurile integrale și că președintele a vorbit, probabil, despre primul lot de muniție.

“Continuăm să căutăm parteneri pentru a putea să sprijinim Ucraina în lupta sa curajoasă cu agresorul rus”, a spua Fiala. El le-a mulțumit tuturor țărilor care au participat până acum la inițiativa cehă.

Potrivit împuternicitului Guvernului ceh pentru reconstrucția Ucrainei, Tomáš Kopečný, livrarea muniției către partea ucraineană va dura câteva săptămâni. Acest anunț a fost făcut în cadrul unui interviu acordat postului național de radio din Cehia. Potrivit declarațiilor sale, banii de la parteneri au fost promiși, dar încă nu sunt în conturile entităților care vor cumpăra muniția.

“După ce banii vor fi transferați, va fi necesar să ne îngrijim de unele cerințe oficiale și să rezolvăm problemele de logistică”, a explicat Kopečný.

Acesta a menționat că muniția care urmează să fie achiziționată a fost deja produsă.

“În momentul în care vom reuși să colectăm o sumă mai mare de bani, nu vom mai vorbi numai de 800.000 de unități de muniție, ci despre o cantitate semnificativ mai mare, pe care suntem capabili să o livrăm. Și asta nu se referă numai la ceea ce este stocat undeva, dar și la ceea ce va fi produs în decurs de luni și ani de zile”, a adăugat Kopečný.

Președintele ceh, Petr Pavel, a vorbit pentru prima dată despre posibilitatea achiziționării de obuze de artilerie pentru militarii ucraineni din țări terțe la conferința de securitate de la München de la mijlocul lunii februarie. El a precizat atunci că partea cehă a identificat, în țările din afara UE, 500.000 de unități de obuze de artilerie de calibrul standard NATO (155 de milimetri) și alte 300.000 de unități de calibrul sovietic (122 de milimetri).

Ziarul britanic Financial Times a informat că achiziția ar trebui să coste 1,5 miliarde de dolari (aproximativ 35 de miliarde de coroane cehe).

În cadrul declarației sale de joi, președintele Pavel a refuzat să precizeze sumele oferite de statele individuale, care au răspuns până acum la inițiativa cehă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel