Ce știm de centrul de mentenanță HIMARS de la Aerostar Bacău, primul din Europa? În România vor fi reparate sistemele HIMARS și ale altor state, inclusiv Ucraina

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansator multiplu de rachete HIMARS. Photo source: Lockheed Martin
Lansator multiplu de rachete HIMARS. Photo source: Lockheed Martin

Moment istoric pentru industria de apărare din România. Noul centru dementenanță HIMARS de la Bacău, primul astfel de centru din Europa, va spori gradul de disponibilitate operațională pentru sistemele HIMARS operate de România și de partenerii săi din NATO.

Aerostar S.A., în parteneriat cu Lockheed Martin, a inaugurat joi primul centru omologat de mentenanță HIMARS din Europa. Acest nou centru consolidează relația existentă între compania globală de apărare și industrie aerospațială Lockheed Martin și Aerostar S.A., care colaborează deja în ce privește activități similare de mentenanță pentru flotele de elicoptere Black Hawk și de avioane F-16 ale României.

1. Ministrul ... (ray-piselli--paula-hartling--angel-tilvar---cadru-larg_27585100.jpg)

Ministrul Apărării Angel Tîlvăr, alături de Ray Piselli și Paula Hartley, înalți reprezentanți ai Lockheed Martin. Photo source: LM

 

2. Alexandru ... (himars-inauguration-1-alexandru-filip--angel-tilvar--paula-hartley-1_43785600.jpg)

Alexandru Filip, Aersotar Bacău, ministrul Apărării Angel Tîlvăr, și Paula Hartley, înalt reprezentant la Lockheed Martin la inaugurarea centrului de mentenanță HIMARS din România. Photo source: LM

Potrivit unui comunicat emis de Lockheed Martin către DefenseRomania, „centrul de mentenanță HIMARS va contribui la crearea și menținerea locurilor de muncă în România și va oferi o disponibilitate sporită și costuri operaționale mai mici pentru Forțele Terestre ale României”.

Amintim că publicația noastră a scris încă de ieri despre inaugurarea Centrului de mentenanță pentru HIMARS la Bacău.

„La Lockheed Martin, suntem mândri de parteneriatul nostru strategic de lungă durată cu România, care oferă colaborări semnificative ce stimulează inovația și reziliența pentru a îmbunătăți baza industrială de apărare a României”, a declarat Ray Piselli, vicepreședintele Lockheed Martin pentru afaceri internaționale în cadrul ceremoniei de la Bacău. 

Noul centru se bazează pe succesul unor acțiuni similare desfășurate deja de Aerostar și sprijină continuitatea mentenanței pentru echipamentele esențiale pentru apărare. România va beneficia de operațiuni de suport pentru flota HIMARS a forțelor terestre, iar acestea vor fi efectuate pentru România de către inginerii și tehnicienii de la Aerostar.

„Evenimentul de astăzi extinde și mai mult relația noastră strategică cu Lockheed Martin, un lider mondial în domeniul aerospațial și al apărării. Această relație sprijină Aerostar cu noi capabilități și cunoștințe tehnice și ne poziționează ferm în cadrul lanțului global de aprovizionare al Lockheed Martin, ceea ce ar putea deschide ușa către noi și interesante oportunități în viitor,” a declarat Alexandru Filip, director general al Aerostar.

 

În România vor fi reparate și sistemele HIMARS ale statelor din regiune, deci inclusiv ale Ucrainei

 

De partea cealaltă, Ministrul Apărării, într-un comunicat emis tot către DefenseRomania, a precizat că lângă dezvoltarea economică din zonă, din punct de vedere tehnic, la Bacău vor putea fi reparate și sistemele HIMARS ale statelor aliate din regiune. 

„Pe lângă avantajul strategic de a avea în România, în actualul context de securitate, o soluție securizată pentru întreținerea propriilor sisteme HIMARS, înființarea acestui centru creează oportunitatea ca țările din zonă ale căror armate sunt dotate cu astfel de sisteme să îşi trimită tehnica pentru mentenanţă sau reparații aici, la Bacău, unde vor beneficia de expertiza celor mai buni specialiști în domeniu din regiune", a declarat Angel Tîlvăr. 

4. Imagini di... (himars-romania_87637500.jpg)

Imagini din timpul lansărilor de rachete HIMARS aflate în dotarea României. Foto: Brigada 8 ROT

Ministrul apărării naționale a reiterat determinarea instituției pe care o conduce de a conecta industria națională de apărare la toate programele de înzestrare pe care le planifică, atât pe partea de mentenanță a echipamentelor de ultimă generație prevăzute pentru dotarea forțelor armate cât, mai ales, pe integrarea producției, în proporțiile cele mai mari posibile, în România. 

„Centrul de mentenanță HIMARS inaugurat astăzi va avea impact și asupra dezvoltării economice a zonei - nu mai puțin de 2.000 de băcăuani lucrând aici, în posturi de înaltă calificare, prin implicarea uneia dintre cele mai importante companii din industria națională, Aerostar Bacău", a mai declarat ministrul.

 

Despre lansatoarele de rachete HIMARS, achiziționate de România

 

Sistemele HIMARS ale României oferă o capabilitate de descurajare credibilă în sprijinul apărării și securității naționale.

HIMARS este un sistem testat în luptă, care asigură o descurajare împotriva agresiunilor și crește semnificativ capabilitățile aliaților NATO și din întreaga lume. HIMARS este transportabil prin intermediul aeronavelor C-130 și a altor aeronave mai mari pentru o desfășurare rapidă și poate lansa rachete ATACMS, Precision Strike Missile (PrSM) și GMLRS, inclusiv varianta cu rază de acțiune extinsă - ER GMLRS.

În 2021, România a devenit primul utilizator european al HIMARS.

„Lockheed Martin este alături de România de peste 25 de ani și este astăzi un partener strategic pentru apărarea națională, industrie și mediul academic. Compania este angajată într-un parteneriat cu România printr-o varietate de programe de apărare și securitate, inclusiv pentru avioane militare, apărare antirachetă, sisteme de foc de precizie, radare și pregătire a piloților”, mai precizează sursa citată.

5. Lansare de... (himars-romania-lansare_37326200.jpg)

Lansare de rachete dintr-un sistem M142 HIMARS al Armatei române, împotriva unor ținte navale. Sursă foto: Forțele Terestre Române

Implicarea companiei include și legături cu instituții academice, cum ar fi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, care studiază aplicațiile inteligenței artificiale pentru a sprijini securitatea națională, asistența umanitară și intervenția în caz de dezastre.

Armata noastră va deține 54 de lansatoare multiple HIMARS, devenite cu adevărat celebre după ce au fost livrate ucrainenilor care au reușit să facă ravagii prin trupele ruse de ocupație, „vioara întâi” a contraofensivei de succes din vara-toamna lui 2022 fiind reprezentată de HIMARS.

Constractul României pentru HIMARS s-a ridicat la aproximativ 1.5 miliarde de dolari.

Amintim că la finalul anului trecut, Derco, o companie din grupul Lockheed Martin, a semnat un acord cu Aerostar S.A. pentru repararea trenurilor de aterizare, a roților și a frânelor în vederea asigurării mentenanței flotei de avioane F-16 a Forțelor Aeriene Române, reducând timpii de execuție și îmbunătățind logistica pentru pregătirea misiunii.

Totodată, la Aerostar Bacău se va face și modernizarea la următorul standard a avioanelor F-16 achiziționate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel