Ce nu s-a spus despre anunțul cu fast privind modernizarea primului IAR-99 Șoim la Craiova. Întârzieri uriașe și zero șanse de finalizare la termen

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
IAR-99 Șoim, sursă foto: Avioane Craiova
IAR-99 Șoim, sursă foto: Avioane Craiova

În cursul săptămânii trecute Avioane Craiova a anunțat cu mare fast finalizarea modernizării primului avion de antrenament IAR-99 Șoim. 

Înainte de Crăciun, Avioane Craiova, dar și Radu Oprea, ministrul Economiei, în subordinea căruia se află Avioane Craiova, au anunțat finalizarea modernizării primului avion IAR-99 de la versiunea Standard la versiunea SN (Șoim). 

„IAR 99 SM își va îndeplini misiunile de zbor”, preciza ministrul Radu Oprea, în urmă cu cinci zile.

„Astăzi la Craiova au început probele cu primul avion IAR 99 SM , un avion produs chiar de Avioane Craiova SA, fabrica Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Felicitări echipei de la Avioane Craiova SA și mă bucur că demonstram în mod real capacitatea de a răspunde nevoilor de înzestrare a Armatei române”, mai preciza ministrul Oprea.

1. Primul IAR... (iar-99-soim_60849200.jpg)Primul IAR-99 modernizat la standardul Șoim din cele 10 aflate în proces de modernizare la Avioane Craiova. Foto: Radu Oprea, ministrul Economiei

Acesta e primul avion a cărui modernizare a fost finalizată din 10 avioane, contract care a fost alocat de Ministerul Apărării către Avioane Craiova.

Conducerea companiei Avioane Craiova a salutat și ea finalizarea modernizării primului avion, precizând că România se numără printre puținele state care au capacitatea de a efectua o asemenea modernizare.

Printre altele avioanele IAR-99 Șoim ar trebui să asigure pregătirea viitorilor piloți români de F-16 Fighting Falcon și vor juca un rol esențial în contextul achiziției recente a celor două escadrile de F-16 de către România, un număr de 32 de F-uri achiziționate din Norvegia.

 

Modernizarea IAR-99 Șoim, întârzieri uriașe și zero șanse de finalizare la termen a programului. Ce nu s-a spus despre anunțul cu fast privind modernizarea primului IAR-99

 

3. Avioane IA... (avioane-craiova_62059900.jpg)Avioane IAR-99 Standard aflate în proces de mentenanță la Avioane Craiova. Foto: Ministerul Economiei

Însă în spatele anunțului cu fast privind modernizarea IAR-99 Șoim, un eveniment care trebuie punctat și salutat pentru industria aeronautică din România, se ascunde o întârziere uriașă și perspective sumbre privind finalizarea la timp a programului.

Să facem apel la cifrele oficiale: În 2020 s-a semnat un contract între Avioane Craiova și Ministerul Apărării pentru modernizarea a 10 avioane IAR-99 Standard la versiunea Standard Modernizat (Șoim). Contractul se întinde pe o perioadă de 4 ani.

Potrivit anunțului oficial al Ministerului Apărării de la vremea respectivă, contractul, în valoare de 275 de milioane de lei fără TVA, are o durată de 4 ani, ultima aeronavă modernizată urmând a fi livrată în termen de 48 de luni de la semnarea documentului.

Asta înseamnă că, până anul viitor, trebuie modernizate toate cele 10 aeronave, deși în primi trei ani de contract a fost finalizată modernizarea unui singur avion.

Cu alte cuvinte pentru ca cei de la Avioane Craiova să finalizeze la termen contractul, ar trebui ca în 2024 să livreze către Ministerul Apărării încă 9 avioane modernizate IAR-99 Șoim. Lucru greu de crezut, dar poate că cei de la Avioane Craiova vor surprinde.

România deține 21 de aeronave IAR-99. Din acestea, 11 au fost deja modernizate, sunt IAR-99 Șoim, în timp ce celelalte 10 au rămas la versiunea Standard din fabrică.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel